Na hlavný obsah

V Polomke sa snažia obnoviť dom najprekladanejšej slovenskej spisovateľky

Od narodenia Kláry Jarunkovej uplynie storočnica.

V Polomke sa snažia obnoviť  dom najprekladanejšej slovenskej spisovateľky
Rodinný dom Kláry Jarunkovej. Foto: RTVS

Rodný dom našej najprekladanejšej autorky literatúry pre deti a mládež Kláry Jarunkovej sa už tretí rok snažia oživiť nadšenci zo Spolku pre obnovu dediny Polomka. V priestoroch vznikne poštové múzeum, workshopová miestnosť a pamätná izba Kláry Jarunkovej.

„V Červenej skale ako v miestnej časti Šumiaca sa vytratil určitý spoločenský život. Prinavrátil by sa tým, že táto budova by slúžila občanom, aby sa tu mohli stretávať,“ povedal František Ďurčenka, predseda Spolku pre obnovu dediny Polomka, pre televízny regionálny magazín RTVS Regina.

Ako priblížil, objekt je zaujímavý nielen architektonicky, ale aj historicky. „Klára Jarunková sa narodila rodičom, ktorí boli poštoví úradníci. V tomto objekte bol poštový úrad. Preto v jednej miestnosti chceme zriadiť poštové múzeum,“ doplnil.

V roku 2022 uplynie 100 rokov od narodenia Kláry Jarunkovej. Podľa slov výtvarnej dizajnérky Ingrid Pischovej je snahou vyskladať pamätnú izbu tak, aby to vyzeralo čo najautentickejšie, napríklad originálnym nábytkom, ku ktorému patrí stôl, na ktorom písala. „Do toho sa snažíme dostať aj pre súčasnú mládež napríklad dotykové LCD monitory, aby sa dostali k informáciám tak, že si priamo v expozícii vedia naklikať sami čo ich zaujíma. Otočiť 3D v priestore, rozanimovať to, k čomu sa v originále nedá dostať,“ dodala.

Pozrite si reportáž, ktorú pripravilo regionálne štúdio RTVS v Banskej Bystrici:

Klára Jarunková bola najprekladanejšou slovenskou spisovateľkou. Jej prístup k detskej literatúre bol nezvyčajný – príbehy podávala z pohľadu dieťaťa a písala ich v prvej osobe, čím dávala dieťaťu šancu lepšie sa vcítiť do deja a zosobniť si ho. Okrem detských rozprávok sa venovala i dievčenským románom, náučno-poznávacej a cestopisnej literatúre. Diela ako „Jediná“ a „Brat mlčanlivého Vlka“ sa vďaka 70 prekladom stali súčasťou zlatého fondu svetovej literatúry pre deti a mládež. V roku 2004 bola Klára Jarunková nominovaná na Nobelovu cenu za literatúru. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny