Na hlavný obsah

Viedeň aj Dolné Rakúsko cez Veľkú noc uzatvoria obchody

Dôvodom je rastúci počet infikovaných koronavírusom.

Viedeň aj Dolné Rakúsko cez Veľkú noc uzatvoria obchody
Koronavírus v Rakúsku. Foto: TASR/AP

Vo Viedni, Dolnom Rakúsku aj Burgenlande budú musieť cez Veľkú noc zatvoriť všetky obchody okrem tých, ktoré poskytujú nutný tovar dennej potreby. Opatrenia platné od 1. do 6. apríla majú pomôcť znížiť nápor na nemocnice spôsobený rastúcim počtom infikovaných koronavírusom.

Rakúsko tiež avizovalo, že najmä na hraniciach s Českom, Slovenskom a Maďarskom posilní kontroly. Navyše, pendleri sa budú musieť na začiatku apríla na rakúskych hraniciach preukázať negatívnym testom na koronavírus dvakrát za týždeň. Doteraz to stačilo raz týždenne.

Pokiaľ ide o sprísnenie režimu na hraniciach, podľa správ z rakúskych médií nie je jasné, kedy požiadavka dvoch testov týždenne nadobudne platnosť a kedy skončí.

„Východné Rakúsko je oveľa silnejšie konfrontované s britskou mutáciou, čo súvisí aj so susednými krajinami Slovenskom a Českom, kde je variant silne rozšírený,“ vyhlásil viedenský starosta Michael Ludwig.

Prechádzka v prírode bude možná

Okrem obchodov majú byť od Zeleného štvrtka do utorka po Veľkej noci zatvorené tiež kaderníctva a masážne salóny. Okrem toho majú ľudia počas sviatočných dní chodiť von len na prechádzky, športovať alebo kvôli vybaveniu naliehavých záležitostí. Školy majú po Veľkej noci na týždeň prejsť na dištančnú výučbu. Následne sa majú žiaci do škôl vrátiť po absolvovaní PCR testu.

Rakúsko vo februári uvoľnilo už tretiu plošnú uzáveru a povolilo otvorenie všetkých obchodov. Za normálnych okolností sú v Rakúsku takmer všetky obchody zatvorené počas Veľkonočnej nedele i pondelka. Prísnu a celoplošnú uzáveru plánovalo cez Veľkú noc aj Nemecko. Kancelárka Angela Merkelová však avizované opatrenia zrušila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet