Na hlavný obsah

Ako dlho chráni očkovanie pred covidom? Pfizer oznámil nové dáta

Testy tiež ukazujú, ako je to s účinnosťou proti mutáciám.

Ako dlho chráni očkovanie pred covidom? Pfizer oznámil nové dáta
Na snímke očkovanie vakcínou od konzorcia Pfizer/BioNTech. Foto: TASR/AP

Vakcína proti ochoreniu COVID-19 od firiem Pfizer a BioNTech dosahuje podľa aktualizovaných výsledkov z klinických testov účinnosť 91,3 percenta, oznámili vo štvrtok (1. 4.) výrobcovia. Tento údaj sa vzťahuje na skupinu, v ktorej boli pacienti až šesť mesiacov po druhej dávke vakcíny. Chrániť pred ochorením by teda mala aj po niekoľkých mesiacoch. Dobrou správou je tiež to, že dáta z pokračujúceho klinického testu potvrdzujú bezpečnosť očkovacej látky a účinnosť proti aktuálne cirkulujúcim mutáciám vírusu.

Výrobcovia podľa agentúry Reuters okrem iného uvádzajú, že ich vakcína sa zdá byť vysoko efektívna voči mutácii B.1.351, označovanej ako juhoafrická. Analýza aktualizovaných testovacích údajov podľa výrobcov neodhalila žiadne vážne bezpečnostné otázky, pričom vedľajšie účinky zodpovedali predchádzajúcim poznatkom.

Pfizer/BioNTech pôvodne uvádzali, že ich vakcína chráni pred koronavírusom na 95 percent. Teraz hlásia o niečo nižšiu hodnotu, pretože zo 46 000 účastníkov klinickej štúdie sa covidom nakazilo 927 ľudí, z nich 77 patrilo do skupiny zaočkovaných. Medzi tými, ktorí dostali vakcínu, výskumníci nezaznamenali žiadny prípad priebehu ochorenia s ťažkým priebehom.

„Je to dôležitý krok, ktorý ďalej potvrdzuje doteraz pozorované údaje o silnej účinnosti a dobrej bezpečnosti,“ uviedol riaditeľ BioNTech Ugur Sahin. „Tieto údaje prinášajú aj prvé klinické výsledky o tom, že vakcína môže účinne chrániť proti aktuálne cirkulujúcim variantom (koronavírusu), čo je kľúčový faktor, pokiaľ ide o dosiahnutie kolektívnej imunity a ukončenie tejto pandémie,“ pokračoval.

Televízia CNN dodáva, že výsledky ponúkajú ďalší poznatok o tom, ako dlho vydrží imunita generovaná vakcínami. „Hoci je šesť mesiacov skromný cieľ, je to dlhšie ako 90 dní ochrany, čo bol do tejto chvíle najlepší odhad,“ napísala CNN na svojom webe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet