Na hlavný obsah

Francúzi do 55 rokov dostanú po očkovaní AstraZenecou druhú dávku inú

Zaočkovaným ponúknu inú vakcínu.

Francúzi do 55 rokov dostanú po očkovaní AstraZenecou druhú dávku inú
Farmaceutka pripravuje ampulku s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca. Foto: TASR/AP

Francúzi do 55 rokov, ktorí dostali prvú dávku očkovania od spoločnosti AstraZeneca, dostanú druhú dávku od iného výrobcu. Uviedol to v piatok (9. 4.) francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran. Vo Francúzsku sa očkuje aj prípravkami Pfizer/BioNTech a Moderna. Véranovo rozhodnutie potvrdil aj francúzsky liekový úrad HAS.

HAS pozastavil podávanie vakcíny AstraZeneca ľuďom do 55 rokov 19. marca kvôli výskytu ojedinelých prípadov krvných zrazenín v niektorých európskych krajinách. Od začiatku februára do rozhodnutia HAS zdravotníci vo Francúzsku podali liek takmer 600 000 ľuďom, patrí medzi nich aj sám minister Véran, ktorý má 41 rokov.

Vo Francúzsku sa v piatok začalo vyšetrovanie smrti muža v stredných rokoch, ktorý 22. marca zomrel na následky trombózy týždeň po očkovaní prípravkom od AstraZenecy.

„Je úplne logické povedať, že neodporúčame vakcínu AstraZeneca ľuďom do 55 rokov, kým sa o nej dozvieme viac… a ak ste už dostali prvú dávku a máte menej ako 55 rokov, ponúkneme vám s odstupom 12 týždňov inú vakcínu, ktorá bude na základe mediátorovej RNA,“ uviedol Olivier Véran.

Technológiu mediátorovej RNA používajú vakcíny Pfizer/BioNTech a Moderna. Naopak, liek AstraZeneca je vektorová vakcína, ktorá je vyrobená z vírusu.

Pre používanie vakcíny AstraZeneca len pre určité vekové skupiny sa rozhodli aj ďalšie krajiny. V Spojenom kráľovstve sa s ňou očkujú len ľudia nad 30 rokov, v Nemecku nad 60 rokov a vo Švédsku nad 65 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet