Na hlavný obsah

Harryho a Williama na pohrebe princa Philipa oddelia príbuzným

Za rakvou nebudú kráčať vedľa seba.

Harryho a Williama na pohrebe princa Philipa oddelia príbuzným
Na archívnej snímke z 31. októbra 2015 zľava britský princ Harry, britský princ Philip a britský princ William čakajú na začiatok finále MS v ragby medzi Novým Zélandom a Austráliou v Londýne. Foto: TASR/AP

Zosnulého britského princa Philipa na jeho poslednej ceste povezie špeciálne upravený automobil britskej značky Land Rover, na ktorého dizajne a technických úpravách sa Philip osobne podieľal. Sobotňajšieho (17. 4.) pohrebu v kaplnke sv. Juraja na Windsorskom zámku sa zúčastní len 30 hostí, predovšetkým členovia rodiny. O podrobnostiach poslednej rozlúčky v piatok (16. 4.) informovali britské médiá. Vojvoda z Edinburghu, manžel kráľovnej Alžbety II., zomrel v piatok (9. 4.) vo veku 99 rokov.

„Unikátny a osobitý vzhľad tohto vozidla pripomína svetu, že (Philip) bol predovšetkým praktickým mužom, ktorý mohol vziať niečo veľmi tradičné – či už stroj, alebo naozaj veľkú štátnu inštitúciu – a nájsť svojou vlastnou vynaliezavosťou spôsob, ako to vylepšiť a prispôsobiť pre 20. alebo 21. storočie,“ povedal v pondelok (16. 4.) o špeciálnom automobile britský premiér Boris Johnson, ktorého citovala agentúra Reuters.

Pohreb bude ceremoniálny a nie štátny, a preto sa uskutoční bez účasti verejnosti. Štátne pohreby sú spravidla určené výhradne pre členov kráľovskej rodiny, ale Spojené kráľovstvo ho usporiadalo aj vojnovému premiérovi Winstonovi Churchillovi. Naopak, pohreb kráľovnej matky v roku 2002 a princeznej Diany v roku 1997 boli rovnako ako Philipov ceremoniálne, píše BBC News. Vojvoda si skromný obrad prial.

Hovorca Buckinghamského paláca uviedol, že členovia kráľovskej rodiny na sebe nebudú mať uniformy. Takto sa údajne palác snaží predísť rozpakom, ktorým by mohol čeliť princ Harry. Ten sa totiž už skôr vzdal povinností a práv v kráľovskej rodine a uniformu si teda obliecť nesmie, hoci ako príslušník britskej armády slúžil v Afganistane.

Kráľovná bude sedieť sama

Na sobotné popoludnie existuje presný časový plán. Zo súkromných priestorov, kde je rakva uložená, ju o 14:40 h. prenesú do Land Roveru. O päť minút neskôr sa celá procesia vydá smerom ku kaplnke. Priamo za rakvou pôjde princ Charles a princezná Anna, najstarší zo štyroch detí zosnulého Philipa a kráľovnej Alžbety II. V sprievode budú aj ich ďalší dvaja synovia, princovia Andrew a Edward.

Členovia Kráľovského konského delostrelectva prichádzajú počas skúšky po chodníku Long Walk k Windsorskému zámku vo Windsore 15. apríla 2021.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Kráľovná sa do kaplnky presunie oddelene. Buckinghamský palác oznámil, že bude z preventívnych protipandemických opatrení na ceremónii sedieť sama. Britské médiá upriamili pozornosť i na to, že Charlesovi synovia William a Harry nepôjdu vedľa seba, medzi nimi bude kráčať ešte ich bratranec Peter Phillips. Podľa médií to svedčí o ich napätých vzťahoch.

Prevoz rakvy budú z diaľky sprevádzať rôzne zložky britskej armády. Pri príchode do kaplnky zaznie štátna hymna. O 15.00 h. bude celá krajina držať minútu ticha, potom sa začne zádušná omša.

Na rakve princa Philipa bude osobná štandarda (čestná menšia vystužená zástava, pozn. red.) symbolizujúca jeho život. Jej súčasťou sú grécke farby, keďže práve tam sa princ narodil. Na jednej časti je vyobrazený hrad Edinburgh, ktorý odkazuje na Philipov vojvodský titul. Jeden štvorec patrí čiernobielym pruhom rodiny Mountbatten, z ktorej pochádzala jeho matka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet