Na hlavný obsah

Kto sa nemohol sčítať, má ďalšiu možnosť. Termín asistovaného sčítania je známy

Sčítanie obyvateľstva mieri do finálnej fázy. 

Kto sa nemohol sčítať, má ďalšiu možnosť. Termín asistovaného sčítania je známy
Na snímke žena vypĺňa formulár počas celoštátneho Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021. Foto: TASR

Asistované sčítanie sa na Slovensku uskutoční v termíne od 3. mája do 13. júna. RTVS o tom informovala hovorkyňa Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 Jasmína Stauder. Pri asistovanom sčítaní budú môcť obyvatelia využiť kontaktné miesta, ktoré zriadia samosprávy, alebo pomoc mobilných asistentov, o ktorých služby sami požiadajú prostredníctvom zverejnenej linky.

Termín, ktorý navrhol Štatistický úrad SR odobril Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR za podmienky, že sa nezhorší pandemická situácia. V týchto dňoch prebieha jeho príprava v obciach, čo zahŕňa najmä zriadenie kontaktných miest a vyškolenie asistentov. „Asistované sčítanie realizuje v súčinnosti so Štatistickým úradom SR samospráva. Je sčítaním, pri ktorom sa používa asistovaná služba, t. j. sčítanie sa realizuje s pomocou stacionárnych a mobilných asistentov,“ ozrejmila hovorkyňa.

V praxi to vyzerá tak, že samospráva na území obce zriadi kontaktné miesta, na ktorých budú obyvateľom k dispozícii sčítací asistenti. Tí im pomôžu so sčítaním. Takéto asistované sčítanie je primárne určené pre tých obyvateľov, ktorí sa nemohli sčítať sami prostredníctvom elektronického formulára. „Sú to samozrejme starší obyvatelia, marginalizované rómske komunity a obyvatelia bez prístupu na internet,“ vysvetlila Stauder.

„Výhodou kontaktných miest okrem pomoci stacionárneho asistenta je aj to, že sa nevzťahujú na trvalý pobyt v obci, preto ich môže navštíviť ktokoľvek a kdekoľvek, doplnila hovorkyňa.

Ak niekto nemôžete navštíviť kontaktné miesto osobne, má možnosť objednať si k sebe domov mobilného asistenta, ktorý ho sčíta v pohodlí domova. Stačí zavolať na obec alebo na číslo call centra. Všetky potrebné informácie nájdu obyvatelia aj na stránke www.scitanie.sk

Stauder pripomenula, že pri aktuálnom sčítaní k obyvateľom nikto nechodí proaktívne klopať na dvere. V tejto súvislosti upozornila, že asistovaná forma môže lákať podvodníkov. Keďže každý mobilný asistent je vybavený preukazom, ktorý predloží pri kontakte s obyvateľom, je jeho totožnosť možné overiť si telefonátom na obec.

Kompetentní očakávajú, že prvé výsledky sčítania budú mať už do konca roku 2021, kompletné spracovanie by malo nastať do roku 2024.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko