Na hlavný obsah

Lengvarský: Analýzu k zmluve o nákupe Sputnika V dostane premiér v piatok

Šéfka liekového ústavu má dôveru ministra zdravotníctva.

Lengvarský: Analýzu k zmluve o nákupe Sputnika V dostane premiér v piatok
Na snímke minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO). Foto: TASR

Zmluva o nákupe ruskej očkovacej látky Sputnik V sa podrobuje prísnej analýze, premiér Eduard Heger (OĽANO) jej výsledky dostane v piatok 16. apríla. Na jej základe sa rozhodne o zverejnení zmluvy, prípadne jej časti. V relácii Rádia Expres to povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) a dodal, že do budúceho týždňa rozhodne o jej ďalšom osude. Vzorky zo šarže sú v maďarskom laboratóriu, povedal minister.

Lengvarský si nemyslí, že za problémy okolo Sputnika V na Slovensku je zodpovedný Štátny ústav na kontrolu liečiv a jeho šéfka Zuzana Baťová, ako vo štvrtok (15. 4.) naznačil minister financií Igor Matovič (OĽANO). Baťová má „zatiaľ“ dôveru šéfa rezortu zdravotníctva.

Výnimku na používanie Sputnika V na Slovensku podpíše vtedy, keď „bude absolútne isté, že tá vakcína je bezpečná a účinná.“

Slovensko má k dispozícii dalšie vakcíny od firiem Pfizer/BioNTech, prezradil Lengvarský. „Zo štvrtého kvartálu sme dostali ďalších, vyše 600 000 dávok,“ povedal minister s tým, že do konca júna bude mať Slovensko k dispozícii viac ako 2,2 milióna dávok tejto vakcíny navyše.

Lengvarský tiež povedal, že čakáreň na očkovanie sa nateraz nebude otvárať pre všetkých ľudí starších ako 18 rokov. S ponukou viesť rezort zdravotníctva ho oslovil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO), ktorého označil za priateľa. Potvrdil, že informovanie o zdravotníckych a očkovacích témach preberá „po dohode so všetkými zúčastnenými“ on.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko