Na hlavný obsah

ME 2021: Ani Dublin, ani Bilbao. Slováci odohrajú svoje zápasy v iných dejiskách

Mníchov ostáva jedným z organizátorov.

ME 2021: Ani Dublin, ani Bilbao. Slováci odohrajú svoje zápasy v iných dejiskách
Slovenskí futbalisti. Foto: SITA

Novými dejiskami zápasov slovenských futbalistov na EURO 2020 budú Petrohrad a Sevilla. V piatok (23. 4.) o tom rozhodla Európska futbalová únia (UEFA), ktorá mala tiež potvrdiť Mníchov ako jedno z organizátorských miest o rok preloženého turnaja.  Do začiatku šampionátu zostáva 49 dní.

Slováci mali pôvodne odohrať zápasy E-skupiny proti Poľsku (14. júna) a Švédsku (18. júna) na dublinskom Aviva Stadium, resp. proti Španielsku (23. júna) na štadióne San Mames v Bilbau. Keďže írska vláda a baskické regionálne úrady nemohli garantovať na UEFA účasť divákov, vypadli zo zoznamu dejísk ME 2020.

Po novom sa SR predstaví proti Poľsku a Švédsku v Petrohrade, resp. proti Španielsku v Seville. Na štadióne Krestovskij (Gazprom Arena) sa budú hrať aj zápasy B-skupiny Belgicko – Rusko (12. 6.), Fínsko – Rusko (16. 6.), Fínsko – Belgicko (21. 6.) a jedno štvrťfinále (2. 6.).

Úrady v Baskicku dostali podľa španielskych médií tento týždeň v stredu od UEFA vyrozumenie, že Bilbao nebude hostiť zápasy šampionátu. S týmto „jednostranným“ rozhodnutím UEFA však regionálne autority a miestny organizačný štáb nesúhlasia a budú žiadať finančné kompenzácie. Na štadióne San Mames v Bilbau sa okrem zápasu Slovenska so Španielskom (23. 6.) mali hrať aj ďalšie dve stretnutia domácej reprezentácie v skupine proti Švédsku a Poľsku a aj jeden osemfinálový duel. V Dubline sa mali hrať aj zápasy Poľska so Švédskom a jedno osemfinále. Toto osemfinále sa preložilo do Londýna.

Konečný verdikt o dejiskách EURO 2020 padol po videokonferencii exekutívy UEFA. Tá požadovala od všetkých dvanástich usporiadateľských miest garanciu, že sa počas zápasov dostanú na tribúny diváci. Osem miest už dávnejšie potvrdilo, že na štadión fanúšikov pustí. Mníchov, Rím, Bilbao a Dublin dostali čas do 19. apríla na definitívne vyjadrenie, či a v akej miere povolia divácku účasť. Rím už ju medzičasom schválil. Španielska futbalová federácia (RFEF) ponúkla Sevillu ako alternatívne dejisko. Futbaloví fanúšikovia momentálne nemôžu ísť na štadióny nikde v Španielsku, v prípade Sevilly však výnimku udelili regionálne zdravotnícke úrady v Andalúzii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport