Na hlavný obsah

Rakúsko sa dohodlo s Ruskom, môže si zakúpiť milión dávok vakcíny Sputnik V

Kancelár Kurz dlhodobo kritizuje systém prideľovania vakcín.

Rakúsko sa dohodlo s Ruskom, môže si zakúpiť milión dávok vakcíny Sputnik V
Na snímku ruská vakcína Sputnik V. Foto: TASR

Rakúsko-ruské vyjednávanie o Sputniku V je de facto na konci, povedal v sobotu (10. 4.) rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Viedeň podľa neho môže od Ruska kúpiť milión dávok tejto vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Pre rakúsku očkovaciu kampaň to bude znamenať „dodatočné urýchlenie,“ citovala kancelára agentúra APA.

Po skončení pandémie sa Kurz chystá v Európe zisťovať, čo sa dalo robiť inak, aby kontinent postupoval pri zháňaní vakcín a pri ich schvaľovaní rovnako rýchlo ako Spojené štáty a Izrael.

Iniciatívu ohľadom zabezpečenia ruskej vakcíny bránil aj predseda parlamentnej frakcie kancelárskej strany rakúskych ľudovcov (ÖVP) August Wöginger. V tejto veci by nemali existovať žiadne „klapky na očiach,“ povedal rozhlasovej stanici ORF – Rádio Ö1. Rakúsko by podľa neho malo nakupovať to, čo je možné. Dodal tiež, že Rakúsko sa o možnosti získať ruskú vakcínu informovalo už pred časom a teraz sa to isté chystá urobiť aj Nemecko a Francúzsko.

Wöginger však zdôraznil, že vakcínu treba preveriť. Rakúsko však podľa neho nemusí nutne čakať na schválenie od Európskej agentúry pre lieky (EMA), ale môže si látku skontrolovať samo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet