Na hlavný obsah

„Ak Slovensko nechce, iní sa potešia.“ Kremeľ reaguje na situáciu okolo Sputnika V na Slovensku

Je to v poriadku, tvrdia Rusi.

Na kombosnímke zľava moskovský Kremeľ a Igor Matovič (OĽANO).Foto: TASR/AP/koláž RTVS
Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Situácia okolo ruskej vakcíny Sputnik V na Slovensku nijako nenarúša dôveryhodnosť tohto preparátu v Európskej únii, povedal v piatok (9. 4.) podľa agentúry TASS novinárom hovorca ruského prezidenta. „Ak Slovensko nechce vakcínu, ďalšie krajiny budú potešené. To je v poriadku. To je v poriadku. Bude viac pre iných,“ citovala Dmitrija Peskova agentúra Reuters.

„Čo sa týka vnútorných diskusií, ktoré sa odohrávajú na Slovensku, to nie je naša vec,“ dodal Peskov, ktorý rovnako obhajoval Sputnik V ako jeden z „najlepších, najspoľahlivejších a najúčinnejších“ očkovacích preparátov proti covidu na svete.

Ruský fond priamych (RDIF) investícií vo štvrtok (8. 4.) na twitteri oznámil, že slovenská strana porušila zmluvu tým, že zadala testovanie zásielky vakcín laboratóriu, ktoré nie je súčasťou siete oficiálnych laboratórií Európskej únie, hoci táto sieť laboratórií je dostupná a označil to za „akt sabotáže“.

ŠÚKL: Nikto nás neupozornil

ŠÚKL označil tvrdenia RDIF o laboratórnom testovaní šarží Sputnika, ktoré boli dovezené na Slovensko, za zavádzajúce a dôrazne sa voči nim ohradil. „ŠÚKL nepozná obsah dohody medzi výrobcom vakcíny a Slovenskom, keďže podpísaná zmluva je utajená a nebola štátnemu ústavu poskytnutá. V súvislosti s tvrdeniami RDIF však upozorňuje, že oficiálna sieť laboratórií EÚ kontroluje kvalitu vakcín registrovaných v EÚ. Vakcína Sputnik V nie je ani na Slovensku, ani v EÚ registrovaná a jej použitie bolo povolené mimo registračného procesu,“ vysvetlil štátny ústav.

Zároveň poznamenal, že na údajné porušovanie utajenej zmluvy s ruským výrobcom nebol ŠÚKL nikým zodpovedným za dovoz vakcíny upozornený.

Po Moskve smer Budapešť

Expremiér a v súčasnosti minister financií Igor Matovič (OĽANO) v piatok potvrdil, že ruská strana vypovedala zmluvu k Sputniku V a žiada vrátiť 200 000 už dodaných dávok tejto očkovacej látky.

Svoju štvrtkovú cestu do Moskvy obhajoval líder OĽANO tým, že chcel dosiahnuť, aby malo Slovensko pri téme ruskej očkovacej látky „otvorené dvere.“ Podľa Matoviča sa mu to „podarilo dosiahnuť.“ Ďalšie detaily neprezradil.

Minister financií tiež avizoval, že v piatok sa v Budapešti stretne s maďarským premiérom Viktorom Orbánom a šéfom diplomacie Péterom Szijjártóom, témou bude „nielen“ ruská vakcína. V Maďarsku proti koronavírusu očkujú nielen látkami, ktoré schválila Európska lieková agentúra, ale aj v EÚ neregistrovanými vakcínami z Ruska a Číny.

Úrad vlády neskôr informoval, že premiér Eduard Heger (OĽANO) Matoviča poveril, aby v Maďarsku „prerokoval možnosť posúdenia vakcíny Sputnik V tak, aby sa vylúčili akékoľvek pochybnosti o transparentnosti, odbornosti testovania vakcíny.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko