Na hlavný obsah

SAV potvrdila výsledky skúšok vakcíny Sputnik V

Sú východiskom pre potvrdenie farmaceutickej kvality preparátu.

SAV potvrdila výsledky skúšok vakcíny Sputnik V
Biomedicínske centrum SAV. Foto: TASR

Vakcína Sputnik V vyhovela v štrnástich skúškach Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (BMC SAV), ktoré sú základným východiskom pre potvrdenie farmaceutickej kvality vakcíny. V otázke posúdenia komplexných aspektov vakcíny SAV plne rešpektuje odborný názor Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), uviedla v piatok (16. 4.) hovorkyňa akadémie vied Katarína Gáliková. O tom, že ruský preparát vyhovel vo všetkých štrnástich skúškach, informoval o deň skôr (vo štvrtok 15. 4.) minister financií Igor Matovič (OĽANO).

Cieľom skúšok v SAV bolo overiť, či jednotlivé parametre vakcíny spĺňajú limity uvedené v normatívnej dokumentácii poskytnutej výrobcom. Tieto parametre garantuje výrobca pri prepúšťaní výrobku na trh. Zistené hodnoty všetkých skúšok vyhovujú limitom stanoveným v normatívnej dokumentácii výrobcu.

„Z hľadiska posudzovania sú vykonané skúšky základným východiskom pre potvrdenie farmaceutickej kvality vakcíny, avšak pre potvrdenie účinnosti a bezpečnosti musia byť všetky aspekty vakcíny posúdené príslušnými autoritami na úrovni štátu alebo Európskej únie v širšom kontexte s ďalšími potrebnými údajmi od výrobcu a s dátami z klinických testov a z reálneho používania vakcíny,“ skonštatovala Gáliková.

„Osem z týchto skúšok vykonali v súlade s normami Európskeho liekopisu v Biotechnologických laboratóriách BMC SAV, ktoré sú nositeľom osvedčenia správnej výrobnej praxe pre kontrolné laboratóriá. Vzhľadom na vysoko odbornú a špecifickú povahu boli zvyšné testy uskutočnené v laboratóriách Virologického ústavu BMC SAV, ktorý má dostatočné skúsenosti a odborné kapacity na ich realizáciu,“ dodala Gáliková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko