Na hlavný obsah

Slovensko s Rakúskom prepojí ďalší cyklomost, verejnosti by mal slúžiť od budúceho leta

Bude dlhý 270 metrov.

Slovensko s Rakúskom prepojí ďalší cyklomost, verejnosti by mal slúžiť od budúceho leta
Na snímke začiatok prác pri stavbe cyklomosta. Foto: bratislavskykraj.sk

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) začal vo štvrtok 22. apríla s výstavbou cezhraničného cyklomosta, ktorý spojí obce Vysoká pri Morave (okr. Malacky) a rakúsky Marchegg.

Vŕtaním mostových pilót sa dnes naplno rozbehli stavebné práce na projekte cyklolávky medzi obcami Vysoká pri Morave a Marchegg,“ informuje samosprávny kraj. Projekt realizuje BSK v spolupráci so Spolkovou krajinou Dolné Rakúsko v rámci Programu spolupráce INTERREG V-A Slovenská republika – Rakúsko. Dĺžka mosta bude 270 metrov a dokončený má byť do leta budúceho roka. Celkové náklady na projekt sú 5,1 milióna eur, BSK sa spolupodieľa sumou vyše dvoch miliónov eur.

Most cez rieku Morava prepojí medzinárodnú cyklotrasu železnej opony Eurovelo 13 s rakúskou cyklotrasou Kamp-Thaya-March. „Nový cyklomost bude mať dĺžku 270 metrov a šírku štyri metre. Konštrukcia bude zavesená na oceľových pilieroch. Návrh mosta je realizovaný ako päťpoľová konštrukcia s rozpätím hlavného poľa 80 metrov a oboch predpolí 2 x 25 metrov. Maximálna výška pilierov je 17 metrov a po dokončení ostane minimálna plavebná výška sedem metrov,“ uviedol BSK. Stavebné práce sa realizujú prevažne z rakúskej strany z dôvodu ochrany slovenskej Chránenej krajinnej oblasti Záhorie. Na slovenskej strane sa bude robiť násyp prístupovej rampy a predpolie.

Cyklomost je situovaný na slovenskej strane v povodí rieky Moravy v Chránenej krajinnej oblasti Záhorie, približne päť kilometrov južne od obce Vysoká pri Morave. Na rakúskej strane sa začína priamo v obci Marchegg pri pamätníku colnej stráže. Od Cyklomosta slobody v Devínskej Novej Vsi je vzdialený približne 10,5 kilometra proti toku rieky Morava. Stavba leží mimo porastu lužného lesa. „Cykloturizmus je v Bratislavskom kraji veľmi obľúbeným spôsobom trávenia voľného času. Už dnes máme v kraji viac ako tisíc kilometrov značených cyklotrás. Teším sa, že budúci rok vďaka novému cyklomostu vzniknú ďalšie možnosti na bicyklovanie a spoznávanie krás povodia rieky Moravy,“ uzavrel predseda BSK Juraj Droba.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny