Na hlavný obsah

Slovensko získa do konca júna takmer 700 000 vakcín od konzorcia Pfizer/BioNTech

Krajiny Únie sa dohodli na prerozdelení miliónov vakcín.

Slovensko získa do konca júna takmer 700 000 vakcín od konzorcia Pfizer/BioNTech
Na snímke ampulka s vakcínou od konzorcia Pfizer/BioNTech. Foto: TASR/AP

Slovensko získa do konca júna ďalších 687 590 vakcín od spoločností Pfizer/BioNTech. Po intenzívnych rokovaniach sa krajiny Európskej únie dohodli na prerozdelení dodatočných 10 miliónov vakcín počas druhého kvartálu tohto roka. Informoval o tom úrad vlády.

Ide o zásielku, ktorá má kompenzovať niektorým štátom ich doterajšie nižšie prídely. Možnosť skoršej dodávky vyrokovala s výrobcom predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.  

Časť zo zásielky sa prerozdelí solidárne s niekoľkými členskými krajinami v záujme zmenšenia rozdielov v predpokladanej zaočkovanosti do konca júna. Okrem Slovenska ide aj o Bulharsko, Chorvátsko, Estónsko a Lotyšsko. Tieto krajiny si podelia 2,85 milióna vakcín, ktorých sa vzdá 19 krajín Únie. Zvyšné vakcíny, teda viac ako sedem miliónov dávok, sa prerozdelí podľa počtu obyvateľov.

Zaočkovanosť v jednotlivých krajinách Únie by sa koncom júna mala pohybovať od 31% do 90%. Dôvodov je niekoľko. Slovensko sa najviac spoliehalo na vakcínu od spoločnosti AstraZeneca, dodávky tejto očkovacej látky však meškajú.

V rozhodnutiach o portfóliu vakcín sa nepočítalo s tým, že by mohlo prísť k tak výraznému výpadku vakcín od jednej spoločnosti. Preto sme v tejto fáze rokovaní posilnili tím aj o ľudí so silnými vyjednávacími kvalitami, čo prispelo k tomu, že Slovensko v rokovaniach dosiahlo najlepší možný výsledok,“ uviedol premiér Eduard Heger (OĽANO) s tým, že ďalšie kroky patria do kompetencie ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko