Na hlavný obsah

Sulík za predĺženie núdzového stavu hlasovať nebude, problémy chce riešiť zákonmi

Núdzový stav platí do stredy 28. apríla.

Sulík za predĺženie núdzového stavu hlasovať nebude, problémy chce riešiť zákonmi
Minister hospodárstva SR Richard Sulík. Foto: SITA

Minister hospodárstva a šéf SaS Richard Sulík nebude na zasadnutí vlády hlasovať za predĺženie núdzového stavu. Odôvodňuje to zlepšovaním pandemickej situácie. Je ochotný podporiť ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽANO) s príslušným návrhom zákona, a to aj v skrátenom legislatívnom konaní. Treba podľa neho situáciu riešiť konkrétnymi zákonmi a nie všeobecným núdzovým stavom, ktorý obmedzuje slobodu občanov.

„Myslím si, že núdzový stav sme už podporili dostatočne veľakrát na to, aby sme s tým už prestali,“ povedal Sulík novinárom s tým, že nevidí dôvod na núdzový stav. „Je najvyšší čas, aby sme tieto problémy riešili zákonmi, ktoré budú riešiť len tie problémy, a nie všeobecným núdzovým stavom, ktorý obmedzuje slobodu občanov,“ doplnil.

Pandemická komisia vlády SR odporúča predĺžiť núdzový stav o ďalších 30 dní. Sulík reagoval, že v komisii sú ľudia, ktorí vidia len pandémiu. Zopakoval, že ak by jej súčasťou aj ekonómovia, sociológovia či pedagógovia, jej odporúčania by mohli byť iné. Nemôžeme podľa neho úplne zlikvidovať gastro. Upozornil, že utrpel aj maloobchod.

Riešenie vidí SaS v novelizácii zákona o hospodárskej mobilizácii, čím by sa umožnilo ukladanie pracovnej povinnosti mimo núdzového stavu. O tom majú podľa Sulíka ešte v koalícii diskutovať.

Sulík tiež povedal, že programové vyhlásenie vlády (PVV) sa zrejme bude len aktualizovať a daňová brzda, ktorú chcela koaličná SaS presadiť do tohto dokumentu, bude témou v dohľadnej dobe.  „My si myslíme, že pokiaľ sa nemajú všetky deficity riešiť zvýšením daní, ale mali by sa riešiť aj znížením výdavkov, tak je veľmi dôležité mať v ústavnom zákone obmedzenie, že skrátka ani štát nemôže dane zvyšovať donekonečna,“ skonštatoval šéf rezortu hospodárstva.

O predĺžení núdzového stavu majú v pondelok (26. 4.) večer hovoriť koaliční partneri. Núdzový stav naposledy predĺžila vláda od 20. marca o ďalších 40 dní. Platí do 28. apríla.

SaS podporí dohodu Sme rodina a Kolíkovej

Sulík ďalej uviedol, že SaS podporí v otázke návrhu súvisiaceho s trvaním kolúznej väzby akékoľvek riešenie, na ktorom sa dohodne hnutie Sme rodina a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Sme rodina by podľa neho mala pochopiť, že koaličnú dohodu treba dodržiavať.

„Očakávam, že Boris Kollár a jeho strana pochopia, že dodržiavať koaličnú dohodu, pravidlá, ktoré sme si stanovili, je extrémne dôležité, inak koalícia nemá šancu na fungovanie,“ vyhlásil Sulík. Doplnil, že o otázke kolúznej väzby budú ešte v koalícii rokovať.

Kollár cez víkend naznačil, že je v otázke úpravy kolúznej väzby ochotný porušiť aj koaličnú zmluvu. Prisľúbil, že urobí všetko pre to, aby našiel kompromis na zmenách s ministerkou spravodlivosti, ktorá pripravila vlastnú novelu. Ak sa mu to nepodarí, pôjde podľa svojich slov „natvrdo s vlastným návrhom“. Zo svojich požiadaviek je ochotný ustúpiť, ak z nich poľaví aj šéfka rezortu spravodlivosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko