Na hlavný obsah

Vysoká nadúmrtnosť pokračovala vo februári už piaty mesiac za sebou

Covid smutným spôsobom mení slovenské štatistiky.

Vysoká nadúmrtnosť pokračovala vo februári už piaty mesiac za sebou
Na ilustračnej snímke hroby na cintoríne v Partizánskom. Foto: TASR

Už piaty mesiac za sebou prepisuje pandémia ochorenia COVID-19 maximá mesačnej úmrtnosti na Slovensku. Vo februári tento trend pokračoval už piaty mesiac za sebou. Vysoká nadúmrtnosť sa naďalej prejavuje najmä medzi seniormi. Vo vekovej kategórii nad 65 rokov zomrelo o 64 % viac ľudí ako v predošlých rokoch, informoval Štatistický úrad SR (ŠÚ SR).

Rast sa vo februári spomalil, ale len nepatrne

Počas februára na Slovensku umrelo celkovo 7 555 ľudí, čo je o 58,6 % viac, ako bol februárový priemer predošlých piatich rokov. V čase pred pandémiou sa februárový počet zomretých pohyboval na úrovni 4 300 až 5 100 osôb. „V piatich regiónoch sa oproti januáru situácia zlepšila, v troch však zhoršila. Nadúmrtnosť dosahovala vyššie podiely v Trnavskom, Banskobystrickom a Košickom kraji,“ uvádza štatistický úrad.

Foto: Štatistický úrad Slovenskej republiky
Foto: Štatistický úrad Slovenskej republiky

Rast počtu zomretých sa vo februári mierne spomalil. V januári predstavovala nadúmrtnosť 75 % a v minuloročnom decembri 60 %. „Na celoslovenskej úrovni bola februárová nadúmrtnosť nižšia ako v januári, ale len nepatrne. Netreba však robiť predčasné optimistické závery, je potrebné počkať, ako sa bude situácia vyvíjať v ďalších mesiacoch,“ spresnila Zuzana Podmanická, riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko