Na hlavný obsah

Vzdušný priestor Taiwanu narušili čínske bojové stíhačky a bombardéry

Čína predtým označila podobné misie za ochranu národnej suverenity.

Vzdušný priestor Taiwanu narušili čínske bojové stíhačky a bombardéry
Čínske bombardéry počas vojenského cvičenia. Foto: TASR/AP

Do taiwanského vzdušného priestoru v pondelok (12. 4.) bez povolenia vletelo 25 čínskych lietadiel – vrátane bojových stíhačiek a bombardérov. Oznámila to vláda ostrovnej krajiny, podľa ktorej išlo o najväčšie podobné manévre Číny na území Taiwanu za ostatný rok. Peking zatiaľ nekomentoval vyjadrenie Taiwanu, píše agentúra Reuters.

Taiwan, ktorý považuje Čína za svoju vzbúreneckú provinciu, sa v posledných mesiacoch opakovane sťažoval na vojenskú aktivitu čínskych vzdušných síl, a to najmä v okolí ostrovov juhozápadne od Taiwanu.

Do tohto priestoru vstúpilo v pondelok okrem iného 14 stíhačiek J-16, štyri J-10, dve protiponorkové lietadlá a štyri bombardéry H-6K, ktoré môžu niesť jadrové hlavice, uviedlo taiwanské ministerstvo obrany. Taiwan monitoroval pohyb čínskych strojov a varovne proti nim vyslal niekoľko vlastných bojových lietadiel.

Čína predtým označila podobné misie za ochranu národnej suverenity a spôsob, ako sa vysporiadať s „tajnými dohodami“ medzi Tchaj-pejom a Washingtonom. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v nedeľu (11. 4.) odsúdil „agresívny postup pekinských úradov proti Taiwanu“ a americká diplomacia minulý týždeň vydala smernice, ktoré majú posilniť vzájomné kontakty s ostrovnou krajinou. Pravidlá okrem iného umožnia slobodnejšie stretávanie sa medzi americkými a taiwanskými predstaviteľmi.

Spojené štáty síce nemajú s Taiwanom oficiálne diplomatické styky, ale Washington napríklad dodáva Tchaj-peju zbrane, k čomu ho do určitej miery zaväzuje americký zákon z roku 1979. Minulý mesiac podpísali USA a Taiwan memorandum, ktoré predpokladá spoluprácu v oblasti bezpečnosti na mori, humanitárnych záchranných akcií alebo ochrany morského prostredia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet