Na hlavný obsah

Francúzsky súd oslobodil Le Penovú. Bol to politický proces, tvrdí politička

Na sociálnej sieti šírila obrázky skupiny Islamský štát.

Francúzsky súd oslobodil Le Penovú. Bol to politický proces, tvrdí politička
Na snímke líderka strany Národné zhromaždenie (RN) Marine Le Penová. Foto: TARS/AP

Francúzsky súd v utorok (4. 5.) oslobodil krajne pravicovú političku Marine Le Penovú v prípade zverejňovania fotiek činov teroristickej organizácie Islamský štát (IŠ). Podľa súdu boli síce zábery násilné, Le Penová sa ale ich zverejnením na twitteri v roku 2015 nesnažila šíriť nenávisť. V rovnakom procese bol obvinení zbavení aj jej spolupracovník z Národného združenia a súčasný europoslanec Gilbert Collard, informoval web televízie BFM TV.

Le Penová zverejnením fotografií reagovala na vyhlásenia televízneho moderátora Jean-Jacquese Bourdina, ktorý podľa Le Penovej prirovnal jej stranu RN k takzvanému Islamskému štátu. Fotkami činov IŠ, vrátane záberu z popraveného novinára Jamesa Foleyho, chcela poukázať na odlišnosť oboch skupín.

Obvinenie sa opieralo o článok trestného zákona, ktorý zakazuje šírenie násilných správ, ktoré by mohli vážne poškodiť ľudskú dôstojnosť. Horná sadzba ta tento trestný čin sú tri roky odňatia slobody a pokuta 75 000 eur.

Žaloba už počas februárového pojednávania uviedla, že obvinení „mali absolútne právo zverejniť tieto obrázky“. Problém podľa nej je, že sa mali pred zverejnením uistiť, že sa tieto obrázky nedostanú k nikomu plnoletému, kto by si ich mohol pozrieť, pripomenul denník Le Monde. Žaloba navrhovala pokutu 5 000 eur.

Le Penová prípad považuje za „politický proces“ a odvolávala sa na slobodu slova. „Spravodlivosť je veľká a nezávislá,“ komentoval verdikt na twitteri Collard.

Marine Le Penová je podľa prieskumov najpravdepodobnejšou protikandidátkou súčasného francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona vo voľbách hlavy štátu, ktoré sa vo Francúzsku budú konať v roku 2022.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet