Na hlavný obsah

Poľnohospodári po záplavách rátajú škody na desaťtisíce eur

Obrovské straty vyčíslili na strednom Slovensku.

Poľnohospodári po záplavách rátajú škody na desaťtisíce eur
Na snímke vybrežený Hron, ktorý zatopil cestu medzi Zvolenom a Ostrou Lúkou v utorok 18. mája 2021. Foto: TASR

Rozvodnené toky na niektorých miestach Slovenska zaplavili aj časť poľnohospodárskych plodín. Poľnohospodári v blízkosti vodných tokov rátajú škody a hovoria o lokálnych povodniach. Nepriaznivá situácia je najmä v povodí Hronu. V oblasti Slovenskej Ľupče (okr. Banská Bystrica) spadlo z pondelka na utorok (18. 5.) 73 milimetrov zrážok, čo je polovica májového úhrnu. Hron sa vylial na ornú pôdu vo viacerých chotároch, informovala vo štvrtok (20. 5.) hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holeciová.

„Máme totálne zničených 27 hektárov kukurice. Z celkovej výmery kukurice sme tak prišli o 22 %, čo by bolo 1 350 ton kukuričnej siláže v hodnote 44 000 eur. Škody máme aj na ďalších poliach, kde máme zasiate obilniny alebo hrach. Zatiaľ odhadujeme celkové straty na 66 000 eur,“ uviedol predseda RD HRON Slovenská Ľupča Igor Nemčok.

Poľnohospodárom z Badína v okrese Banská Bystrica zaplavilo senážne porasty – raž a lucernu. V týchto dňoch ju už mali kosiť. Keďže porasty ostanú najbližšie dni pod vodou, stratia na kvalite, a tým pádom sa zníži aj kvalita samotného krmiva pre zvieratá. „Už dnes vieme, že pre zaplavené porasty budeme musieť pridávať zvieratám iné krmivo, a tým sa nám ich chov predraží,“ dodal predseda PD Badín Mojmír Haško.

Vzhľadom na výkyvy počasia začína tento týždeň SPPK s veľkým monitoringom všetkých škôd na tohtoročnej úrode. Vyzýva preto poľnohospodárov, aby jej nahlasovali všetky straty na plodinách spôsobených počas celého roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko