Na hlavný obsah

SaS navýšenie rozpočtových výdavkov nepodporí, nedohodla sa s ministrom financií

Poslanci strany sa pri hlasovaní zdržia.

SaS navýšenie rozpočtových výdavkov nepodporí, nedohodla sa s ministrom financií
Na snímke minister hospodárstva SR a prvý podpredseda vlády SR pre ekonomiku Richard Sulík (SaS). Foto: TASR

Koaličná strana SaS nepodporí návrh na zvýšenie výdavkov štátneho rozpočtu, ktorý predložil minister financií Igor Matovič (OĽANO). Uviedol to po stredajšom (26. 5.) rokovaní vlády minister hospodárstva a predseda SaS Richard Sulík.

„Nebudeme z toho robiť drámu, nebudeme to vetovať, ale pod takéto niečo sa v strane SaS, ako strane rozpočtovej zodpovednosti, nepodpíšeme,“ vyhlásil Sulík. Dodal, že aktuálny návrh hovorí o navýšení o 3,7 miliardy eur, s čím strana nesúhlasí. „Budeme súhlasiť s navýšením a rozumieme tomu, že je potrebné, ale len v nevyhnutnom rozsahu a 3,7 miliardy podľa nás nie je nevyhnutný rozsah,“ vysvetlil.

Na pondelkovej (24. 5.) koaličnej rade predstavili návrh znížiť túto sumu o jednu miliardu a svoju pozíciu dôkladne vyargumentovali, „ale teda, nedošlo k dohode s ministrom financií“. „Naši koaliční partneri budú hlasovať za navýšenie rozpočtu a poslanci SaS sa zdržia,“ skonštatoval minister hospodárstva.

V návrhu je podľa neho množstvo požiadaviek, ktoré v strane považujú za nadhodnotené, alebo ktoré považujú za také, ktoré by v tomto navýšení ani nemali byť. Ako príklad uviedol 16 miliónov eur na nákup 2 000 000 kusov vakcíny Sputnik V, ktorú „ani kupovať nebudeme“. Nesúhlasia ani s položkami označenými ako ďalšie rezervy či neočakávané výdavky. Sulík podotkol, že na začiatku debaty sa síce hovorilo o navýšení o 3,4 miliardy, medzičasom ale táto suma narástla na 3,7 miliardy.

Nevyplatené dotácie čakajú na Matoviča

Minister hospodárstva zároveň upozornil, že nevyplatené dotácie na nájmy, kultúrny priemysel, nepravidelnú autobusovú dopravu, pre zamestnancov v kultúrnom priemysle a pre športovcov stále neodobril minister financií. „Na toto čakáme už mesiac, ministerstvo financií sme opakovane urgovali. Igor Matovič ako minister financií o tomto vie, ale tieto prostriedky blokuje a bezdôvodne to spája s navýšením rozpočtu,“ skonštatoval.

Za bezdôvodné to považuje preto, lebo financie na túto pomoc vo výške 200 miliónov eur boli vyčlenené už v minuloročnom rozpočte. V minulom roku sa z nich vyplatilo len 56 miliónov, zvyšok na konci roka rezort vrátil do štátneho rozpočtu, „lebo také sú rozpočtové pravidlá“. Financie sa mali na začiatku roka 2021 vrátiť späť na ministerstvo hospodárstva, ktoré malo plynule pokračovať vo vyplácaní dotácií. To sa však nestalo a rezort dostával len menšie čiastky, ktoré postupne vyplácal.

Posledná žiadosť o 26 miliónov eur je na ministerstve financií už mesiac. „Nie je to v našich rukách. Všetky žiadosti sme spracovali, všetky som osobne podpísal a všetky žiadosti sme doručili. Akonáhle ministerstvo financií uvoľní tieto prostriedky, dotácie budú vyplatené tak, ako sú podpísané žiadosti,“ prisľúbil minister.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko