Na hlavný obsah

SHMÚ varuje pred silným dažďom a povodňami

Miestami môže padnúť až 50 milimetrov zrážok.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozornil, že v v pondelok (17. 5.) bude na väčšine územia mimoriadne daždivo. SHMÚ preto vydal výstrahu prvého a neskôr aj druhého stupňa pred dažďom. Na mnohých miestach západného, stredného a východného Slovenska môže úhrn zrážok dosiahnuť 25 až 45 milimetrov. Výstraha druhého stupňa platí pre Žilinský a Banskobystrický kraj, kde môže byť až 50 milimetrov zrážok.

SHMÚ súčasne varuje pred rizikom povodní z trvalého dažďa. V tejto súvislosti vydal výstrahy prvého, druhého aj tretieho stupňa. Najvyšší, tretí stupeň výstrahy pred povodňou aktuálne platí v okresoch Považská Bystrica, Žilina (Rajčanka), Zlaté Moravce, Bánovce nad Bebravou a Prievidza. „Tretí stupeň výstrahy upozorňuje na jav, ktorý svojou intenzitou vážne ohrozuje aktivity človeka a môže spôsobiť škody veľkého rozsahu,“ priblížil SHMÚ. 

Druhý stupeň výstrahy majú okresy Trenčín, Ilava, Púchov, Považská Bystrica, Bytča, Žilina, Martin, Turčianske Teplice, Ružomberok, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Partizánske, Levice, Žarnovica, Banská Štiavnica, Žiar nad Hronom, Zvolen, Detva, Banská Bystrica, Brezno, Veľký Krtíš, Krupina, Lučenec, Poltár, Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava.

Prvý stupeň výstrahy pred povodňou platí pre väčšinu západného Slovenska a okresy Námestovo, Dolný Kubín a Liptovský Mikuláš.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko