Na hlavný obsah

V centre Istanbulu vyrástla monumentálne mešita, otvoriť ju prišiel prezident Erdogan

Postaviť ju nechal na istanbulskom námestí Taksim.

V centre Istanbulu vyrástla monumentálne mešita, otvoriť ju prišiel prezident Erdogan
Novopostavená monumentálna mešita na istanbulskom námestí Taksim. Foto: SITA/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok (28. 5.) slávnostne otvoril novú monumentálnu mešitu v centre Istanbulu. Splnil tak svoj desiatky rokov starý sľub, že nechá postaviť moslimský svätostánok na námestí Taksim – v srdci najväčšieho tureckého mesta. Informovala o tom agentúra Reuters.

Kupola mešity s výškou 30 metrov sa symbolicky týči nad republikánskym pamätníkom zakladateľa moderného Turecka Mustafu Kemala Atatürka, ktorého sekulárny odkaz narušili posledné zhruba dve dekády Erdoganovej vlády.

Stavba mešity, ktorá sa začala vo februári 2017, bola dlhoročným projektom Erdogana a jeho islamistickej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP), ktorý po desaťročia odďaľovali súdne spory a búrlivá verejná debata.

Turecké provládne médiá zverejnili video z roku 1994, na ktorom Erdogan ako vtedajší starosta Istanbulu z výšky ukazuje na miesto, o ktorom hovorí, že tu postaví mešitu. Presne tam teraz svätostánok stojí.

V meste vraj nie je dosť mešít

Ide o jeden z mnohých stavebných projektov, ktoré Erdogan počas svojej vlády presadil. Medzi ne sa radí nová obria mešita na ázijskej strane Istanbulu.

Vlani nechal turecký prezident premeniť na mešitu chrám Božej múdrosti (Hagia Sofia), ktorý po stáročia patril k najväčším kresťanským kostolom na svete, než bol po dobytí Konštantínopola premenený na mešitu a v roku 1934 v rámci Atatürkových sekulárnych reforiem na múzeum.

Podporovatelia projektu tvrdia, že veriaci v centre Istanbulu nemajú dosť mešít. Kritici, naopak, považujú stavbu za snahu vtlačiť námestiu náboženský tón a pripomínajú, že protiľahlá budova Atatürkovho kultúrneho centra bola zbúraná a momentálne sa stavia znovu.

Mešitu otvorili na výročie protestov

Erdogan pri piatkovej inaugurácii mával davu, ktorý sa zhromaždil na námestí Taksim pred piatkovou modlitbou. V komplexe mešity s dvoma minaretmi s kapacitou pre 4 000 ľudí sa nachádza tiež výstavná sieň, knižnica, parkovisko a vývarovňa pre chudobných, uviedla agentúra Anadolu.

Piatková inaugurácia sa časovo kryje s ôsmym výročím začiatku protestov v priľahlom parku Gezi, ktoré sa neskôr rozšírili po celej krajine. Manifestácie sa začali 28. mája 2013, keď skupina niekoľkých desiatok aktivistov protestovala proti plánu vyrúbať stromy v parku za účelom vybudovania nákupného strediska v štýle dávno zbúraných taksimských kasární. Pri tvrdých zákrokoch polície zomrelo sedem demonštrantov a tisícky ďalších boli zranené.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet