Na hlavný obsah

Čína prechádza do protiútoku. Nový zákon umožní prijať odvetné sankcie proti Západu

Tie môžu citeľne ovplyvniť medzinárodný obchod.

Čína prechádza do protiútoku. Nový zákon umožní prijať odvetné sankcie proti Západu
Príslušníci čínskej čestnej stráže stoja na Námestí Nebeského pokoja. Foto: TASR/AP

Západ konečne ochutná svoju vlastnú medicínu. Niektorí čínski politici takto reagujú na nový zákon, ktorý krajine uľahčuje reagovať na zahraničné sankcie. Podľa expertov sa dá očakávať séria odvetných krokov Pekingu, ktoré môžu citeľne ovplyvniť medzinárodný obchod.

Uvaľovanie sankcií na jednotlivcov aj celé rodiny, zákaz podnikať v Číne a deportácia cudzincov. To sa dá podľa čínskych médií očakávať po tom, čo stály výbor parlamentu schválil, výnimočne už v druhom čítaní, novú legislatívu. Má krajine uľahčiť reakciu na zahraničné hospodárske obmedzenia.

Zbraň proti USA a ich spojencom

Šéfredaktor štátneho denníka Global Times, Chu Si-ťin označuje zákon ako ostrú zbraň Pekingu proti Spojeným štátom a ich spojencom, ktorí sú podľa neho zdrojom hegemonizmu vo svete.

USA v uplynulom období uvalili sankcie na viacerých čínskych politikov a inštitúcie, najmä pre zaobchádzanie s moslimskými menšinami v regióne Sin-ťiang a pre ukrajovanie z demokratických slobôd v Hongkongu. Podobné kroky urobili aj Európska únia, Spojené kráľovstvo a Kanada.

Peking podľa niektorých komentátorov neuspel u Západu s výzvami, aby sa nemiešal do jeho vnútorných záležitostí, a preto sa rozhodol prejsť do protiútoku.

Protichodné regulácie môžu odradiť firmy

Matej Šimalčík zo Stredoeurópskeho inštitútu ázijských štúdií upozorňuje, že cieľom zákona je zabrániť jednotlivcom a firmám riadiť sa protičínskymi sankciami a zároveň ťažiť z miestneho trhu.

„Môže to mať výrazný dopad na schopnosť zahraničných firiem podnikať na čínskom trhu. Musia sa snažiť dodržiavať dve protichodné regulačné prostredia, ktoré sa vzájomne vylučujú. Najmarkantnejším dopadom by mohlo byť, že tie západné firmy by sa z Číny presunuli do zahraničia,“ uviedol pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Podporovatelia novej legislatívy tvrdia, že Čína začína konečne využívať rovnaký mechanizmus, aký proti nej USA a uplatňujú už celé roky. Niektorí však varujú, že Peking sa prísnejším preverovaním spoločností sám strelí do nohy a odoženie od seba podnikateľov, ktorí už nebudú chcieť byť šachovými figúrkami v geopolitickej hre Západu proti Východu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet