Na hlavný obsah

Europoslanci väčšinovo odsúdili Babišov konflikt záujmov

Členovia europarlamentu prijali rezolúciu.

Europoslanci väčšinovo odsúdili Babišov konflikt záujmov
Český premiér Andrej Babiš. Foto: TASR/AP

Európsky parlament vo štvrtok (10. 6.) jasnou väčšinou hlasov odsúdil konflikt záujmov českého premiéra Andreja Babiša.

Právne nezáväznú rezolúciu, ktorá vyzýva inštitúcie Európskej únie i české úrady k ráznejšiemu prístupu voči dotáciám pre holding Agrofert, podporilo 505 zákonodarcov. Proti bolo 30 europoslancov a hlasovania sa ich zdržalo 155.

Pred rokom podobné kritické uznesenie podporilo 510 poslancov a proti sa ich vyslovilo 53. Babiš dlhodobo odmieta, že by bol v konflikte záujmov.

Výsledky stredajšieho večerného hlasovania vo štvrtok na parlamentnom pléne oznámila podpredsedníčka EP Dita Charanzová, ktorá spolu s ďalšími poslancami zvolenými za Babišovo hnutie ANO hlasovala proti. Väčšina ďalších českých europoslancov rezolúciu podporila.

Reakcia na audítorskú správu

Schválený text je reakciou na aprílové zverejnenie konečnej audítorskej správy Európskej komisie, podľa ktorej je Babiš v konflikte záujmov, keďže ovláda holding Agrofert aj po tom, ako ho vložil do trustových fondov.

Firma preto nemá podľa komisie nárok na dotácie zo štrukturálnych fondov EÚ. Babiš s týmto záverom nesúhlasí a tvrdí, že prevedením firmy do fondov vyhovel českému zákonu o konflikte záujmov.

Europoslanci vyzývajú české úrady, aby ochránili peniaze českých daňových poplatníkov a prinútili Agrofert vrátiť všetky neoprávnene vyplatené dotácie.

Česko by malo vytvoriť spravodlivejší a úplne transparentný systém rozdeľovania únijných dotácií, myslia európski zákonodarcovia.

Doterajšie pravidlá podľa nich neumožňujú zistiť konečných príjemcov dotácií a viedli k „vytvoreniu a rastu rozsiahlych oligarchických štruktúr“.

Vyzývajú ho, aby sa funkcie vzdal

Babiša poslanci vyzývajú, aby konflikt záujmov vyriešil tým, že sa buď vzdá funkcie, alebo pretrhne všetky väzby na Agrofert.

Európska komisia by zase podľa poslancov nemala váhať s využitím nového pravidla umožňujúceho zastaviť prísun dotácií v prípade porušovania princípov právneho štátu.

Poslanci tiež chcú, aby sa rovnaké pravidlá pre konflikt záujmov týkali popri štrukturálnych fondoch aj priamych poľnohospodárskych dotácií.

Agrofert patrí k ich najväčším prijímateľom a ich audit v ČR komisia zatiaľ neukončila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet