Na hlavný obsah

Opäť viac zelených okresov, červená ostáva len Myjava (+mapa)

Mení sa aj rozdelenie krajín sveta.

Opäť viac zelených okresov, červená ostáva len Myjava (+mapa)
Na snímke zákazníci sedia na terase prevádzky v centre Bratislavy. Foto: TASR

Od pondelka 21. júna je na regionálnej covidovej mape posledný okres v druhom stupni varovania. Červená je už len Myjava a prvý stupeň varovania (ružová farba) ešte ostáva v okrese Kysucké Nové Mesto.

V oranžovej farbe, teda v druhom stupni ostražitosti, je 15 okresov. Najviac, až 45 okresov, je žltých (I. stupeň ostražitosti). Je to menej, ako minulý týždeň, pretože viacero ďalších okresov si polepšilo a v takzvanom monitoringu, teda zelenej farbe, je už 17 slovenských okresov.

Viac zelených okresov = menej opatrení

Až 17 zelených okresov si môže vďaka zlepšujúcej sa epidemickej situácii užívať najväčšiu mieru slobody. Hromadné či športové podujatia sa v nich musia riadiť samostatnými semaformi a neplatia v nich už ani obmedzenia pre obchody, služby a nákupné centrá.

Bez obmedzení môžu v zelených okresoch fungovať napríklad plavárne, reštaurácie či múzeá a galérie. V zelenej fáze už nie odporúčaná ani práca z domu, zamestnanci sa tak môžu fyzicky vrátiť na svoje pracoviská.

Naopak, v okresoch Myjava (červený) a Kysucké Nové Mesto (ružový) ostáva stále povinnosť nosiť v interiéri respirátor, reštaurácie môžu mať otvorené len svoje terasy, respektíve poskytovať takzvaný okienkový predaj a plavárne môžu byť otvorené len pre maximálne 10 osôb.

Cestovanie do zahraničia

Od pondelka sa mení aj rozdelenie krajín sveta v rámci cestovateľského semaforu. Na svetovej mape pribudli ďalšie obmedzenia, ktoré súvisia so šírením delta mutácie koronavírusu. Čiernym sa z tohto dôvodu od pondelka stalo aj Portugalsko, ktoré bolo ešte minulý týždeň zelenou krajinou.

„Verejné zdravie je prvoradé, preto musíme prísne trvať na dodržiavaní pandemických opatrení aj podmienok vstupu na Slovensko pri návrate zo zahraničia,“ uviedol v tejto súvislosti štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus (SaS), ktorý upozornil, že zelené krajiny sa môžu prakticky zo dňa na deň stať čiernymi.

Niektoré krajiny si, naopak, polepšili. Medzi zelené krajiny sa po novom zaradili Bosna a Hercegovina, Severné Macedónsko a Singapur.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) spolu s ministrom vnútra Romanom Mikulcom a infektológom Vladimírom Krčmérym vyzývajú, aby Slováci necestovali do zahraničia. V prípade, že vycestujú, by mali dôsledne dodržiavať platné nariadenia. Zároveň vyzvali k očkovaniu.

Každý človek prichádzajúci na Slovensko je povinný zaregistrovať sa vo formulári ehranica. V prípade, že do krajiny vstupuje leteckou dopravou, je potrebné registrovať sa aj vo formulári ministerstva dopravy, ktorý slúži na vyhľadanie cestujúceho. Z tejto povinnosti je iba niekoľko výnimiek, majú ich napríklad pendleri alebo ľudia, ktorí Slovenskom len tranzitujú.

Pri návrate zo zahraničia sa treba riadiť vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva SR.

Definícia zaočkovanej osoby

Zaočkovanou osobou sa myslí osoba, ktorá je minimálne 22 dní po prvej dávke vakcíny proti ochoreniu COVID-19. V prípade, že zaočkovaná osoba prekonala ochorenie COVID-19 počas 180 dní pred podaním prvej dávky vakcíny, za zaočkovanú je v tejto súvislosti považovaná 12 mesiacov od podania prvej dávky vakcíny. Lehota 180 dní sa počíta od 11. dňa od pozitívneho PCR testu.

V prípade, že neprekonala ochorenie COVID-19 počas 180 dní pred podaním prvej dávky vakcíny a dostala dvojdávkovú vakcínu, výnimka je platná tri mesiace od podania prvej dávky a 12 mesiacov od podania druhej dávky.

Hromadné podujatia

V prípade hromadných podujatí, ktorých všetci účastníci majú negatívny test na COVID-19 nie starší ako 12 hodín, sa okrem antigénových a PCR testov môžu používať aj LAMP testy.

Pre podujatia, kde možno preukazovanie sa negatívnym výsledkom testu nahradiť potvrdením o očkovaní, platí rovnaká definícia zaočkovanej osoby, ako uvádzame vyššie.

V interiéroch sú aj naďalej povinné rúška, v dvoch najhorších okresoch respirátory. Prekrytie horných dýchacích ciest na Slovensku nebude povinné až vtedy, keď sa úplne vypne covidový automat. To sa podľa schválených pravidiel stane až vtedy, keď WHO vyhlási pandémiu za ukončenú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko