Na hlavný obsah

Pre ťažbu v bani Turów bude žalovať Poľsko aj Európska komisia

Česi žiadajú zastavenie ťažby.

Pre ťažbu v bani Turów bude žalovať Poľsko aj Európska komisia
Autá blokujú cestu pri hnedouhoľnej bani Turów pri meste Bogatynia na poľsko-českých hraniciach. Foto: TASR/AP

Európska komisia v stredu (9. 6.) oznámila, že sa pridá k žalobe, ktorú podalo Česko vo februári na Súdnom dvore Európskej únie (CJEU) voči poľskej vláde v súvislosti s ťažbou hnedého uhlia v bani Turów ležiacej neďaleko poľsko-českých hraníc.

„Môžem potvrdiť, že Komisia predložila žiadosť o zapojenie sa do konania pred Súdnym dvorom EÚ,“ uviedol v súvislosti s prípadom v stredu hovorca EK, ktorého citovala agentúra Reuters.

EK vlani v decembri uviedla, že Poľsko sa ťažbou v bani Turów dopustilo viacerých porušení práva EÚ. Medzi tie patrilo napríklad nesprávne uplatňovanie predpisov, v súlade s ktorými mala Varšava povinnosť prekonzultovať ďalšiu ťažbu v bani so susednými krajinami, pripomína Reuters.

Česká vláda koncom februára oznámila, že v súvislosti s plánovaným rozšírením bane Turów podala na Poľsko na pôde CJEU žalobu. Česko žiada zastavenie ťažby v bani z dôvodov negatívneho vplyvu na životné prostredie.

Podľa Prahy má baňa negatívny vplyv na pohraničné oblasti, kde prispieva k zníženiu hladiny podzemnej vody. Environmentálni aktivisti, ale aj tamojší obyvatelia, sa okrem toho sťažujú aj na hluk a prašné prostredie.

Obe krajiny sa teraz snažia dospieť k dohode a eventuálne stiahnutiu žaloby, uvádza Reuters.

CJEU nariadil v máji Poľsku, aby ťažbu v bani okamžite zastavilo, a to až do konečného rozhodnutia v prípade predmetnej žaloby.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki však zareagoval tvrdením, že zastavenie ťažby by bolo pre krajinu „energetickou katastrofou“ a avizoval, že Varšava toto nariadenie neuposlúchne.

Česko žiada od Poľska odškodné – okrem iného aj prípadné pokuty až vo výške piatich miliónov eur za každý deň ďalšej ťažby ako aj finančnú kompenzáciu na pokrytie nákladov na vybudovanie nových zdrojov pitnej vody v oblasti, uvádza Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet