Na hlavný obsah

Na budapeštiansky pochod za práva sexuálnych menšín prišli tisíce ľudí

Vyjadrili svoj nesúhlas s krokmi Orbánovej vlády.

Na budapeštiansky pochod za práva sexuálnych menšín prišli tisíce ľudí
Účastníci pochodu Gay Pride v maďarskej metropole Budapešti. Foto: SITA/AP

Do pochodu za práva sexuálnych menšín v maďarskej metropole sa v sobotu (24. 7.) zapojili tisíce ľudí. Tí tento rok účasťou na pravidelnom podujatí dávajú najavo hlavne svoj nesúhlas s novým zákonom vlády premiéra Viktora Orbána, ktorý zakazuje propagáciu homosexuality na školách.

Členovia komunity LGBT (lesbičiek, gejov, bisexuálov a transrodových osôb) sa domnievajú, že cieľom vlády je marginalizovať a zastrašiť príslušníkov sexuálnych menšín. Zákon ako diskriminačný ostro kritizuje tiež Európska komisia.

Pre účastníkov pochodu centrom Budapešti bol zákon jednoznačne najväčšou témou, uviedla agentúra Reuters. „Ten zákon je nehorázny. Žijeme v 21.storočí, kedy by sa takéto veci už diať nemali. Už nie sme v komunizme, toto je EÚ a každý by tu mal mať právo žiť slobodne,“ povedal 27-ročný István, ktorý sa pochodu zúčastnil aj so svojím partnerom.

https://twitter.com/merkerivan/status/1418954229658554374

Spomínaný zákon maďarský parlament schválil v polovici júna. Norma zakazuje šíriť medzi mladými ľuďmi do 18 rokov materiály zobrazujúce alebo propagujúce homosexualitu a zmenu pohlavia.

Zákon kritizuje aj Európska únia

Právny predpis v školách znemožňuje okrem iného osvetu týkajúcu sa sexuálnych menšín a aktivisti spolu s organizáciami na ochranu ľudských práv ho vnímajú jednoznačne ako diskriminačný.

Rovnako to vidí aj množstvo popredných európskych politikov a Európska komisia, ktorá z dôvodu spomínanému právnemu aktu začala proti Maďarsku v polovici minulého týždňa konanie.

Budapešť sa ale obhajuje tým, že jej nejde o diskrimináciu, ale o ochranu mladistvých a že ide o vnútornú vec Maďarska, do ktorej nemá EÚ právo hovoriť.

Mnoho Orbánových kritikov sa domnieva, že zákon je súčasťou politickej kampane pred parlamentnými voľbami, ktoré krajinu čakajú na budúci rok. Vláda podľa nich otázku sexuálnych menšín používa na získanie voličov, rovnako ako to dlho robila s témou migrácie.

„Nejde o nič iné, len o to odviesť pozornosť a rozdeliť krajinu. Je to provokácia kvôli voľbám,“ povedala ďalšia z účastníčok pochodu, 25-ročná ekonómka Boglarka Balászová.

Pride mal podporu desiatok veľvyslanectiev

Organizátorov pochodu Gay Pride svojím vyhlásením podporili aj viac ako štyri desiatky veľvyslanectiev zahraničných štátov v Maďarsku a zástupcov zahraničných kultúrnych inštitúcií.

„V každej krajine stimulujeme k tomu, aby zabezpečila rovnosť a dôstojnosť všetkých ľudských bytostí bez ohľadu na ich sexuálnu orientáciu alebo rodovú identitu,“ stojí v dokumente, ktorý podpísali napríklad diplomati z veľvyslanectiev USA, Spojeného kráľovstva či Nemecka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet