Na hlavný obsah

Polícia mohla a mala konať skôr, hodnotí okolnosti z protestu v Bratislave advokátka

Zákon podľa nej hovorí jasne.

Polícia mohla a mala konať skôr, hodnotí okolnosti z protestu v Bratislave advokátka
Na snímke účastníci protestného zhromaždenia proti opatreniam vlády SR v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 pred Prezidentským palácom 29. júla 2021 v Bratislave. Foto: TASR

Štvrtkový (29. 7.) neohlásený protest proti očkovaniu zablokoval dopravu v centre Bratislavy. Policajti zakročili a vytlačili dav z cesty až večer po ôsmych hodinách.

Polícia tvrdí, že skôr konať nemohla, pretože nevedela, kto je účastníkom zhromaždenia a kto napríklad turistom, právnici vysvetľujú, že nebol dôvod váhať, ale urýchlene konať.

Zákon polícii a obci nedáva možnosť rozhodovať sa

Zhromaždenie, ktoré sa koná bez toho, aby bolo ohlásené, bude rozpustené, ak nastali okolnosti, ktoré by odôvodnili jeho zákaz, píše sa v zákone o zhromažďovacom práve.

„Včera polícia mohla a mala konať skôr, pretože naozaj dochádzalo k obmedzeniu dopravy a zásobovania. Pokojne sa mohlo aj neoznámené zhromaždenie konať, ale na mieste, kde by neobmedzovalo dopravu a zásobovanie,“ vysvetlila okolnosti pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko advokátka Via Iuris Eva Kovačechová.

Na otázku, či podľa nej došlo tým, že polícia nezasahovala, aj k porušeniu zákona, Kovačechová uviedla, že zákon hovorí, že takéto zhromaždenie bude rozpustené.

„To znamená, že on ani nedáva možnosť polícii alebo obci rozhodovať sa, či ho rozpustí alebo nerozpustí,“ zdôraznila.

Namiesto zásahu však prišla vo štvrtok popoludní tlačová konferencia. Polícia na rozpustenie zhromaždenia zákonný dôvod nevidela, keďže neprišlo k vážnemu narušeniu verejného poriadku.

„Je letná turistická sezóna, v priestoroch Hodžovho námestia a v okolitých námestiach sa pohybuje množstvo ľudí, nedokážeme určiť, či sú to účastníci verejného zhromaždenía, nedokážeme nejakým spôsobom ten dav zastaviť, vzhľadom na priestor ako taký, z pohľadu veľkosti a priľahlých ulíc,“ vysvetľoval na tlačovom brífingu riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave Viliam Adamec.

Koaličné strany majú otázky

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) tvrdí, že nie je pravda, že polícia sa len hodiny nečinne prizerala.

„Štáb KR PZ v Bratislave celý priebeh podujatia monitoroval a zaznamenával, aby tí, ktorí by sa nevedeli zmestiť do kože, mohli byť v najbližšej dobre riešení príslušnými orgánmi. Polícia, samozrejme, vie odlíšiť demonštrujúcich, ale nemôžeme chcieť, aby riešila na masovom podujatí jedincov prostredníctvom riskantného  zákroku, keď na to má aj iné možnosti,“ tlmočila stanovisko Mikulca riaditeľka jeho tlačového odboru Barbara Túrosová.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) v diskusii Denníka N pripustil, že postup polície by mohol politicky priťažiť ministrovi vnútra aj policajnému prezidentovi.

Vyjadrenia priostrila aj koaličná strana SAS. Ak by sa podobná situácia zopakovala, liberáli by to považovali za závažné zlyhanie policajného vedenia. Pýtať sa chce aj strana Za ľudí. O zotrvaní šéfa polície aj ministra vo funkciách má rokovať na podnet Sme rodina koaličná rada.

Pozrite si tiež reportáž, ktorú pre RTVS pripravil Jakub Prok:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko