Na hlavný obsah

Desať miliónov dávok vakcíny proti covidu podaných za deň. Rekord hlásia z Indie

V krajine je plne zaočkovaných 15 percent populácie.

Desať miliónov dávok vakcíny proti covidu podaných za deň. Rekord hlásia z Indie
Zdravotníci sa rozprávajú na parkovisku nákupného centra, ktoré slúži ako očkovacie miesto na ochorenie COVID-19. Foto: TASR/AP

V Indii podali v piatok (27. 8.) viac ako desať miliónov dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19, čo je vôbec najvyšší počet zaznamenaný za jediný deň od začiatku očkovania v krajine. Informovala o tom v sobotu (28. 8.) agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

Predošlým denným rekordom bolo 9,2 milióna dávok. V Indii, druhej najľudnatejšej krajine sveta s vyše 1,3 miliardy obyvateľov, zomrelo počas vlny v máji a apríli viac ako 200 000 ľudí.

Indická vláda si stanovila splniť cieľ zaočkovať do konca roka približne 1,1 miliardy dospelých obyvateľov. Očkovacie tempo spomaľuje nedostatok vakcín či administratívny zmätok. Zatiaľ je v krajine proti covidu úplne zaočkovaných iba 15 percent populácie.

V Indii evidovali v sobotu 46 000 novoinfikovaných, najviac za posledné dva mesiace, a viac ako 500 úmrtí. Vysoký počet nových prípadov hlásili v štáte Kérala.

Krajina doteraz zaznamenala 437 370 úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19 a viac ako 32 miliónov infikovaných, čo je druhý najvyšší počet na svete po USA. Podľa expertov sú však skutočné počty infikovaných a úmrtí pravdepodobne vyššie vzhľadom na neodhalenie alebo nenahlásenie mnohých prípadov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet