Na hlavný obsah

Heger označil slovenských hasičov za hrdinov. Chce, aby hovorili o svojej skúsenosti

Slovensko ukázali ako krajinu solidárnych ľudí, uviedol.

Heger označil slovenských hasičov za hrdinov. Chce, aby hovorili o svojej skúsenosti
Na snímke členovia hasičského a záchranného zboru, ktorí zasahovali pri lesných požiaroch v Grécku, počas stretnutia s predsedom vlády SR Eduardom Hegerom. Foto: TASR

Pôsobenie slovenských hasičov v Grécku obletelo celý svet. Povedal to v stredu (18. 8.) premiér SR Eduard Heger (OĽANO) po návrate členov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ), ktorí zasahovali pri požiaroch v tejto prímorskej krajine. Do vlasti sa vrátili po ôsmich dňoch.

Predseda vlády ich označil za hrdinov. „Ukázali ste Slovensko ako krajinu, kde žijú solidárni ľudia, ktorí vedia prísť na pomoc v kľúčových momentoch,“ uviedol s tým, že je na nich hrdý.

Doplnil, že slovenskí hasiči boli svedkami toho, čo dokáže urobiť príroda. „Chcem vás poprosiť, ako svedkov toho, čo sa tam dialo, aby ste hovorili o svojej skúsenosti, aby ste ľudí, ktorých budete stretávať, upozorňovali na to, že máme myslieť na životné prostredie,“ pokračoval v príhovore.

Štátny tajomník ministerstva vnútra Vendelín Leitner vyzdvihol okrem práce hasičov aj veľkosť výpravy. Hasičov ocenili ďakovnými listami, pamätnými medailami ministra vnútra a finančnou odmenou.

Pomáhali viacerí

Požiare v Grécku rozdúchala najhoršia vlna horúčav za uplynulých 30 rokov. Ortuť teplomera sa vyšplhala na 45 stupňov Celzia. Od konca júla vypuklo v celom Grécku viac ako 580 požiarov.

S ohňom bojovali nielen grécki hasiči, ale pomáhali im aj kolegovia z viac ako 20 krajín v Európe a na Blízkom východe. Tie okrem vlastných tímov vyslali aj hasičské lietadlá, helikoptéry a vozidlá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko