Na hlavný obsah

Japonsko: Po zaočkovaní kontaminovanou vakcínou zomreli dvaja muži

Úrady už skôr vakcínu od Moderny stiahli.

Japonsko: Po zaočkovaní kontaminovanou vakcínou zomreli dvaja muži
Očkovanie proti covidu. Foto: TASR/AP

Dvaja ľudia zomreli v Japonsku po tom, čo ich zaočkovali šaržou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od firmy Moderna, ktorú neskôr stiahli pre kontamináciu. Podľa agentúry Reuters o tom v sobotu (28. 8.) informovalo japonské ministerstvo zdravotníctva.

Japonsko tento týždeň uviedlo, že stiahlo tri šarže vakcíny od americkej firmy Moderna vyrobené v Španielsku, pretože v niektorých ampulkách našli „cudzí materiál“.

Dvaja muži vo veku od 30 do 40 rokov zomreli tento mesiac v rozpätí niekoľkých dní po tom, ako dostali druhú dávku očkovacej látky od Moderny, uviedlo japonské ministerstvo zdravotníctva. Príčina úmrtia sa vyšetruje.

Japonsko v súvislosti so správami o kontaminácii stiahlo 1,63 milióna dávok vakcíny od firmy Moderna, ktoré vyrobila španielska spoločnosť Rovi a ktoré následne distribuovali do 863 japonských očkovacích centier.

Japonská vláda a spoločnosť Moderna predtým oznámili, že nezaznamenali žiadne ťažkosti s bezpečnosťou či účinnosťou látky a pozastavenie očkovania bolo len preventívnym opatrením.

Japonská verejnoprávna televízia NHK s odvolaním sa na zdroje z ministerstva zdravotníctva informovala, že v preparáte od Moderny našli drobné kovové čiastočky.

Európska lieková agentúra (EMA) v piatok (27. 8.) uviedla, že výroba vakcíny Moderna v závode španielskej firmy Rovi môže pokračovať. „Po predbežnom posúdení rizika na základe doteraz získaných informácií môže výroba vakcíny proti covidu vo firme Rovi pokračovať,“ napísala EMA vo vyhlásení. „Vyšetrovanie pôvodnej príčiny pokračuje,“ dodala.

Japonsko sa v súčasnosti vyrovnáva s najhoršou vlnou epidémie v súvislosti so šírením vysoko nákazlivej koronavírusovej mutácie delta. Od piatka platí v takmer polovici japonských prefektúr stav núdze. V krajine so zhruba 126 miliónmi obyvateľov teraz pribúda vyše 20 000 prípadov infekcie denne. Plne zaočkovaných je necelých 44 percent populácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet