Na hlavný obsah

Lockdown v Aucklande na Novom Zélande predĺžili o dva týždne

V krajine spôsobuje od polovice augusta problémy delta variant.

Lockdown v Aucklande na Novom Zélande predĺžili o dva týždne
Prázdna ulica Wellingtonu počas celoštátneho lockdownu. Foto: TASR/AP

Nový Zéland o dva týždne predĺžil lockdown v meste Auckland, ktoré sa nedávno stalo novým ohniskom nákazy koronavírusom. Novozélandskú premiérku Jacindu Ardernovú citovala v pondelok (30. 8.) agentúra Reuters.

V Aucklande, meste so zhruba 1,7 miliónmi obyvateľov, bude počas ďalších dvoch týždňov platiť štvrtý, a teda najvyšší stupeň varovania pred šírením koronavírusu. Vo zvyšku krajiny sa zmierni na tretiu úroveň, píše Reuters.

V utorok 17. augusta tu zaznamenali prvý prípad komunitného prenosu vírusu od februára tohto roka. Zodpovedný je zaň koronavírusový variant delta, ktorý zavliekli na Nový Zéland z Austrálie.

Preto v krajine vyhlásili celoštátny lockdown, ktorý odvtedy viackrát predĺžili. Skončiť sa má v utorok 31. augusta. Vláda však v piatok (27. 8.) avizovala, že pandemické obmedzenia budú v Aucklande trvať dlhšie.  

Naposledy komunitné šírenie koronavírusu na Novom Zélande zaznamenali 28. februára. Odvtedy sa infikovaných podarilo vždy identifikovať vďaka prísnym hraničným kontrolám. Od začiatku pandémie tam podľa údajov z Univerzity Johnsa Hopkinsa zaznamenali len 26 úmrtí.

Nový Zéland zaznamenal v pondelok 53 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najnižší denný prírastok za posledných päť dní. Počet osôb infikovaných po objavení nového ohniska tohto ochorenia v Aucklande sa tak zvýšil na 562.

Úplne zaočkovaných je na Novom Zélande zhruba 21 percent z okolo 5-miliónovej populácie. Reuters pripomína, že krajina má najpomalšie tempo očkovania spomedzi krajín Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet