Na hlavný obsah

Po výbuchoch v Kábule neevidujú obete spomedzi Slovákov

Rezort diplomacie odsúdil teroristické útoky.

Po výbuchoch v Kábule neevidujú obete spomedzi Slovákov
Na snímke obete po štvrtkových výbuchoch pri letisku v Kábule. Foto: SITA/AP

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR neeviduje v súvislosti so štvrtkovými (26. 8.) útokmi pri letisku v afganskej metropole Kábul obete spomedzi občanov Slovenskej republiky, respektíve Afgancov s väzbami na SR. Uviedol to hovorca rezortu diplomacie Juraj Tomaga.

Ministerstvo zároveň v piatok odsúdilo teroristické útoky v Kábule. Slovensko podľa neho nebude nikdy akceptovať útoky teroristov na civilné obyvateľstvo a medzinárodné sily, ktoré vykonávajú humanitárnu operáciu.

Útok označilo za neakceptovateľný čin, za ktorý má byť vyvodená zodpovednosť. Rezort tiež ubezpečil, že v spolupráci so spojencami a partnermi bude pokračovať v podpore mierumilovného Afganistanu, ktorý sa nesmie stať ani terčom, ani útočiskom pre teroristov.

Dvojitý bombový samovražedný útok nastal pred kábulským letiskom, kde tisíce ľudí čakali na šancu odísť z krajiny, v ktorej získal moc fundamentalistický Taliban.

Okrem najmenej 72 mŕtvych prišlo pri útokoch o život aj 13 amerických vojakov. Podľa afganských úradov si útoky vyžiadali približne 150 zranených. K útokom sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko