Na hlavný obsah

Slovensko vyznamenalo vojakov, ktorí sa podieľali na evakuácii ľudí z Afganistanu

Krajina môže byť na nich právom hrdá, tvrdí Heger.

Slovensko vyznamenalo vojakov, ktorí sa podieľali na evakuácii ľudí z Afganistanu
Na snímke v popredí minister obrany Jaroslav Naď, druhý zľava predseda vlády Eduard Heger a vľavo minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok počas oceňovania príslušníkov Ozbrojených síl SR a civilných zamestnancov, ktorí sa podieľali na evakuácii občanov a spolupracovníkov SR z Afganistanu. Foto: TASR

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) spolu s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO) a ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčkom (nom. SaS) vyznamenali v utorok (24. 8.) príslušníkov Ozbrojených síl SR, ktorí sa zúčastnili na evakuácii občanov a spolupracovníkov SR z Afganistanu.

Naď ocenil vojenskou medailou za humanitárnu pomoc 32 profesionálnych vojakov, dvoch zamestnancov ministerstva obrany, veľvyslankyňu USA na Slovensku Bridget Brinkovú a veľvyslanca SR pri NATO Petra Bátora.

Šéf rezortu obrany označil misiu za „malý zázrak“. Upozornil na náročnosť celej operácie a aj na to, že na plánovanie mali len 27 hodín od politického rozhodnutia misiu podstúpiť.

„Išli ste asi na najnebezpečnejšie miesto sveta. Rozhodli ste sa do toho ísť s rizikom a vedomím, že misia môže dopadnúť akokoľvek. Vaša odvaha a odhodlanosť jasne ukázala, že Slovensko môže byť právom hrdé na svoje ozbrojené sily,“ uviedol premiér Heger.

Predseda vlády vyjadril vďaku všetkým zúčastneným, ktorí intenzívne pracovali na náročnej misii v Afganistane.

„Vy ste hrdinovia, ktorí ste sa nezastavili ani pred tou najväčšou hrozbou, pretože vám záležalo na životoch, ktoré ste išli zachrániť a na poslaní, ktoré ste dostali. Som vďačný, že ste do toho išli a som veľmi rád, že táto misia bola úspešná,“ dodal Heger.

Ozbrojené sily označil za základný pilier bezpečnosti Slovenska. „Vieme, aj vďaka tejto misii, že mier nie je samozrejmosťou,“ uzavrel premiér.

Minister zahraničných vecí povedal, že táto misia vyslala tri dôležité posolstvá. Ukázala v akom nestabilnom svete plnom konfliktov ľudia žijú a nehľadiac na to, ako ďaleko sa nachádzajú, „bolo by ilúziou si myslieť, že sa nás (konflikty) netýkajú“.

Za najdôležitejší odkaz považuje to, aký význam majú ozbrojené sily v štáte a spoločnosti. „Profesionálne ozbrojené sily sú otázkou prežitia. Naša armáda je profesionálna, ale potrebuje viac investícií. Peniaze určené na armádu sú peniaze pre občanov SR,“ zdôraznil Korčok s tým, že o význame armády sa nesmie pochybovať.

Podľa Korčoka bola misia učebnicovým príkladom úzkej a profesionálnej spolupráce medzi diplomaciou a ozbrojenými zložkami. „Vy ste nasadili život, ale misia by sa nepodarila bez komunikácie s partnermi,“ dodal na záver šéf rezortu zahraničia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko