Na hlavný obsah

Taliban dobyl ďalšie provinčné metropoly, je len 50 kilometrov od Kábulu

Postup radikálov sa zrýchľuje.

Taliban dobyl ďalšie provinčné metropoly, je len 50 kilometrov od Kábulu
Dym stúpajúci pri bojoch medzi Talibanom a afganskými bezpečnostnými silami v Kandaháre. Foto: TASR/AP

Ozbrojenci radikálneho hnutia Taliban dobyli v piatok (13. 8.) hlavné mestá provincií Lógar a Ghór a ďalších najmenej troch afganských provincií. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

Ovládnutím mesta Puli Alam, správneho centra provincie Lógar na východe krajiny, sa islamistom otvorila cesta do Kábulu, píše AFP. Puli Alam totiž leží len približne 50 kilometrov južne od metropoly Afganistanu.

Podľa AFP do Kábulu už utekajú mnohí obyvatelia dobytých území.

Za piatok kapitulovalo ďalších päť provinčných miest

„Taliban má už nad Puli Alam stopercentnú kontrolu. Momentálne sa tam nebojuje, väčšina predstaviteľov ušla do Kábulu,“ povedal pre AFP člen provinčnej rady v Lógare.

Bojovníci Talibanu v piatok vtrhli aj do Fírózkóhu, hlavného mesta provincie Ghóz v strede Afganistanu, ktorú po bojoch s afganskými silami ovládli, uviedol pre AP šéf tamojšej provinčnej rady.

Islamskí radikáli dobyli v priebehu piatka už najmenej päť provinčných metropol. Pod ich kontrolou sú teda už približne dve tretiny krajiny. Okrem Puli Alam a Fírózkóhu padli do ich rúk aj správne centrá provincii Laškargáh a Zábul. Militanti tvrdia, že majú pod kontrolou aj metropolu provincie Bágdhís, čo však ešte nebolo oficiálne potvrdené.

Afganská vláda postup Talibanu bagatelizuje

Militantné hnutie zaznamenalo zisky ďalších miest po tom, čo vo štvrtok (12. 8.) dobylo druhé a tretie najväčšie mesto v krajine Kandahár a Herát. V rovnaký deň dobyli aj mesto Ghazní. Afganská vláda sa podľa AP snaží súčasný bleskový postup Talibanu bagatelizovať.

Spojené štáty plánujú ukončiť svoju 20-ročnú vojenskú prítomnosť v Afganistane koncom augusta. Ako pripomína AP, od zvrhnutia Talibanu po útokoch z 11. septembra 2001 minuli Spojené štáty na vojnu v Afganistane 830 miliárd dolárov.

Postupujúci bojovníci Talibanu teraz jazdia na amerických terénnych vozidlách a v rukách majú americké pušky, ktoré ukoristili od afganskej armády.

Rusko nezvažuje evakuáciu veľvyslanectva v Kábule

Rusko v súčasnosti nezvažuje evakuáciu svojho veľvyslanectva v Kábule. Agentúre TASS to v piatok (13. 8.) povedal osobitný splnomocnenec prezidenta Vladimira Putina pre Afganistan Zamir Kabulov.

Agentúre Interfax povedal, že Moskva považuje odhady Washingtonu, že by povstalci mohli dobyť Kábul už o dva až tri mesiace za nesprávne. „Domnievam sa, že toto hodnotenie nie je správne, je chybné. Tak ako mnoho iných, ktoré Američania robia,“ poznamenal bez podrobností Kabulov.

Svoje veľvyslanectvá v Afganistane už evakuovali napríklad Kanada či Spojené štáty, veľvyslanectvo Spojeného kráľovstva poslalo domov časť svojich pracovníkov. Viaceré krajiny vrátane USA či Nemecka už vyzvali svojich občanom, aby opustili Afganistan. Francúzsko či India dokonca pristúpili k repatriačným letom.


            

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet