Na hlavný obsah

Čína sa bude riadiť vlastným klimatickým plánom, požiadavky USA neakceptuje

Rokovania medzi Pekingom a Washingtonom nepriniesli dohodu.

Čína sa bude riadiť vlastným klimatickým plánom a nebude počúvať diktát Spojených štátov. To je záver neúspešných rokovaní, v ktorých Washington tlačil na Peking, aby svetu predložil konkrétnejšie ciele v boji proti klimatickým zmenám. Analytici upozorňujú, že odmietavý postoj čínskej vlády je dôsledkom napätých vzťahov s Bielym domom. Negatívne sa to môže premietnuť aj na jesennom medzinárodnom klimatickom summite.

Vyslanec Spojených štátov pre problematiku zmeny klímy John Kerry prišiel do Číny s požiadavkami na Peking, aby sa držal parížskej klimatickej dohody, predstavil presný plán znižovania emisií a neotváral žiadne nové uhoľné elektrárne. So žiadosťami však neuspel.

Kerry zdôraznil, že životné prostredie je globálna téma, ktorá by nemala byť zaťažená ideologickými rozdielmi. Peking podľa neho zohráva v spoločnom boji obzvlášť dôležitú úlohu.

Čína nemieni bezpodmienečne spolupracovať

Spojené štáty si však podľa čínskych diplomatov nemôžu myslieť, že budú na ázijskú krajinu útočiť zo všetkých strán a ona s nimi bude v otázke klímy bezpodmienečne spolupracovať.

Pripomínajú, že Biely dom na jednej strane žiada, aby Čína znižovala emisie rýchlejšie, zároveň však napríklad ochromil sankciami miestnych výrobcov solárnych panelov, ktorí zásobujú celý svet. Klíma sa preto od politiky nedá oddeliť.

Spojené štáty chcú byť uhlíkovo neutrálne do roku 2050, Čína o dekádu neskôr. Mnohí aktivisti však argumentujú, že ciele najväčšieho globálneho znečisťovateľa sú zákonite ambicióznejšie. Popredný čínsky environmentalista Ma Ťun pre televíziu Bloomberg vyzdvihuje úspechy Pekingu, aj on však vyzýva na urýchlenie celého procesu.

„V uplynulých rokoch došlo k jednoznačnému zlepšeniu v boji proti znečisťovaniu životného prostredia, najmä čo sa týka ovzdušia. Časový úsek medzi rokom 2030, keď majú byť emisie na maxime, a rokom 2060, keď majú byť nulové, bude navyše najkratší na svete. Čína však na vlastnej koži čoraz viac pociťuje dôsledky klimatickej zmeny. Tohtoročné extrémne počasie pripravilo o život stovky ľudí,“ povedal Ma Ťun.

John Kerry síce z Číny odišiel takpovediac so sklonenou hlavou, chystá však ďalšie kolo rokovaní. Malo by byť ešte pred medzinárodným klimatickým summitom, ktorý sa začne v októbri v Glasgowe. Mnohí sa obávajú, že ak Washington a Peking dovtedy neprekonajú politické rozdiely, výrazne sa to premietne na svetovom ťažení proti klimatickým zmenám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet