Na hlavný obsah

Čoraz viac firiem ponúka prácu z domu, najviac IT sektor

Väčšina ponúk na domácku prácu sa týka programátorov.

Čoraz viac firiem ponúka prácu z domu, najviac IT sektor
Na ilustračnej snímke muž pracujúci z domu. Foto: RTVS

Firiem, ktoré hľadajú zamestnancov, ktorí sa už vôbec nemusia ukázať na pracovisku je čoraz viac. Za dva roky stúpol počet ponúk na tzv. home office 13-násobne. Vyplýva to z analýzy pracovného portálu profesia.sk.

„Druhý štvrťrok 2019 priniesol na Profesiu iba 134 pracovných ponúk, ktoré vôbec nepožadovali príchod na pracovisko. Z celkovej ponuky predstavoval tento počet približne 0,2 %. Situácia sa však vplyvom pandémie výrazne zmenila. Za rovnaké obdobie roka 2021 je takýchto ponúk 13-krát viac,“ uvádza spomenutý web.

Zamestnávatelia konkrétne uverejnili v druhom štvrťroku 2021 až 1 777 ponúk na teleprácu, čo predstavuje 2,2 %. Rastúci trend podľa Profesie pokračuje aj v treťom kvartáli a do 26. augusta uverejnili firmy ďalších 1 050 ponúk bez požiadavky príchodu na pracovisko (2,4 %).

Takýto typ práce je najrozšírenejší v informačných technológiách. V treťom kvartáli 2021 sa aktuálne ponúka vo viac ako 13,3 % inzerátov v tomto sektore. Nasledujú prekladateľstvo (12,3 %), médiá (7,3 %), marketing (6,4 %), zákaznícka podpora (5,6 %), telekomunikácie (4,5 %), personalistika (3,9 %) a administratíva (2,4 %).

Väčšina ponúk na domácku prácu sa týka programátorov. „Túto skutočnosť mohlo ovplyvniť aj to, že firmy v IT majú dlhodobý problém s hľadaním špecialistov na programátorské pracovné inzeráty. Ak teda uchádzačom dajú možnosť pracovať odkiaľkoľvek, môžu si zvýšiť cieľovú skupinu,“ uvádza Profesia.

Mimo IT pozícií ponúkajú prácu na diaľku najčastejšie pre editorov, grafických dizajnérov, prekladateľov, novinárov či copywriterov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika