Na hlavný obsah

Zelený bude už len jeden okres, väčšina prejde do prvého stupňa ohrozenia

Ďalších 34 okresov bude oranžových.

Počet okresov v druhom stupni ohrozenia sa zvýšil o jeden na celkových päť. Vyplýva to z nového rozdelenia okresov podľa covidového automatu s platnosťou od pondelka 27. septembra, ktorý schválila vláda v stredu (22. 9.).

Väčšina okresov bude v prvom stupni ohrozenia, teda v červenej farbe, a to až 39. Vo fáze monitoringu sa nachádza už len okres Dunajská Streda. Zvyšných 34 okresov sa zafarbí na oranžovo.

V okresoch Banská Štiavnica a Zvolen sa epidemická situácia mierne zlepšila, presunuli sa z červenej do oranžovej farby.

Aktuálna situácia

Epidemická situácia sa veľmi rýchlo zhoršuje, uviedol v stredu (22. 9.) šéf Inštitútu zdravotných analýz (IZA) Matej Mišík. "Očakávame, že budúci týždeň môže byť 1 000 prípadov relatívne normálna informácia. Je to výrazný nárast oproti minulému týždňu," povedal s tým, že v nemocniciach je aktuálne s covidom či podozrením naň viac ako 400 pacientov a 34 z nich potrebuje pľúcnu ventiláciu.

Vyšší počet pozitívnych prípadov eviduje IZA u detí v školách a vo vekovej kategórii rodičov školopovinných detí. "Z prípadov sa pretavuje nejaká časť do hospitalizácií a zhruba 8-9 % z detegovaných prípadov končí v nemocniciach," dodal Mišík.

Aktuálne pribúda okolo 1 400 zaočkovaných denne, čo je podľa neho znepokojujúco nízke číslo, a to najmä pri rizikových skupinách starších ľudí. Tvrdí, že pri nich je riziko hospitalizácie vysoké.

V rámci covidového automatu rastú v počtoch prípadov najrýchlejšie regióny na severe, ale aj Brezno. Spúšťačom sú väčšie oslavy ako napríklad svadby. "V Starej Ľubovni to bola svadba presunutá z Bardejova," pripomenul a poprosil preto ľudí, aby čo najviac robili svadby v exteriéroch a limitovali ich na maximum či preložili na jar.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) dodal, že návšteva pápeža Františka na Slovensku nemala výrazný efekt na šírenie covidu. Povedal, že v krajine sa začali reprofilizovať nemocničné lôžka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko