Na hlavný obsah

Bittó Cigániková: Testy na protilátky by nemali byť zadarmo pre všetkých

U každého fungujú protilátky v tele inak, tvrdí.

Jana Bittó Cigániková a Zuzana Dolinková
Na snímke poslankyňa za SaS Jana Bittó Cigániková a podpredsedníčka Hlasu-SD Zuzana Dolinková.Foto: TASR, koláž: RTVS
Foto: TASR, koláž: RTVS

Šéfka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS) rozumie obavám regionálnych hygienikov a epidemiológov pri návrhu otvoriť za istých podmienok podniky aj v čiernych okresoch. Podľa nej je však „príliš veľká obeť“, že sa snažia znížiť riziko šírenia covidu na nulu, čo nie je možné. Skonštatovala to v relácii Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko.

Strana SaS v stredu (27. 10.) navrhla, aby mali očkovaní ľudia a tí, ktorí prekonali koronavírus, viac slobody aj v čiernych okresoch.

Podľa návrhu liberálov by v prípade, ak by boli majiteľ aj personál napríklad v reštaurácii zaočkovaní, mohli ísť do podniku zaočkovaní zákazníci aj v čiernych okresoch. V súčasnosti sú v čiernych okresoch interiéry reštaurácií či barov zatvorené pre všetkých.

Viaceré riziká

„Mohlo by sa stávať, že v tejto napätej situácii tam budú chodiť aj neočkovaní, ale predsa to vieme riešiť tým spôsobom, že keď sa toto stane a príde sa na to, príslušné reštaurácie, obchody či hotely by už nemohli byť otvorené, pretože porušili takéto pravidlá,“ priblížila.

Podľa podpredsedníčky mimoparlamentnej strany Hlas-SD Zuzany Dolinkovej sú pri tejto téme viaceré otázky.

Podotkla, že aj zaočkovaní môžu prenášať covid, hoci v nižšej miere. Otázne je aj to, že aký by malo uvoľnenie opatrení dosah na čierne okresy, v ktorých je väčšinou zaočkovanosť nižšia.

„Odborníci musia povedať, že aké riziká by nám mohlo spôsobiť to, ak by sme aj v čiernych okresoch nechali otvorené prevádzky,“ podotkla s tým, že pri prípadnom ponechaní zatvorenia podnikov je dôležité riešiť kompenzácie.

Za protilátkové testy by si väčšina zaplatila

SaS je tiež za to, aby ľudia, ktorí prekonali koronavírus, mali rovnaké slobody ako zaočkovaní, keďže už majú protilátky. Podľa Dolinkovej je otázne, ako sa budú ľudia preukazovať prítomnosťou protilátok a či budú štátom zabezpečené a preplácané testy na protilátky.

„Lebo ja mám napríklad problém aj z Asociácie na ochranu práv pacientov, že ľudia, ktorí sa nemôžu dať zaočkovať, lebo majú rôzne kontraindikácie, tak to vlastne nevedia preukazovať,“ vysvetlila.

Bittó Cigániková poznamenala, že protilátky fungujú u každého človeka v tele inak. Ako príklad uviedla, že starším ľuďom klesajú rýchlejšie ako mladým a hoci presadzuje výhody pre „prekonaných“,priznáva, že je odbornou otázkou, ako dlho by platilo tlačivo o prítomnosti protilátok.

Tie dokáže určiť napríklad ELISA test, ktorý by podľa poslankyne za SaS nemali byť zadarmo pre všetkých, ale iba pre tých, ktorí majú kontraindikácie k vakcinácii.

„V prípade covidu je tá najlepšia a najlacnejšia cesta, ako sa ochrániť, vakcína, ktorú v plnej miere prepláca štát. Ak niekto nechce vakcíny – ten najefektívnejší a zároveň ekonomicky najvýhodnejší spôsob, v poriadku, je to jeho vec, ale potom si už na ten nadštandard musí prispieť,“ zdôvodnila s tým, že túto otázku ešte prediskutujú odborníci.

Podľa Dolinkovej by to malo byť minimálne otázkou na stole. Takéto riešenie vidí efektívnejšie ako napríklad míňanie peňazí na celoplošné testovanie či očkovaciu lotériu. „A dovolím si povedať, že akákoľvek očkovacia kampaň, ktorá nám začala fungovať, nebola efektívna,“ povedala s tým, že vidí problém v nízkej zaočkovanosti obyvateľstva SR.

Chýbajú jej tiež komplexnejšie dáta v rámci denných covidových štatistík k tomu, či sú ľudia na JIS, pľúcnej ventilácii či zomretí zaočkovaní alebo nie. Ministerstvo zdravotníctva to v denných štatistikách uvádza len pri pozitívnych testoch a pacientoch v nemocniciach. Bittó Cigániková reagovala, že sa na tom pracuje a problémy sú vo vykazovaní od nemocníc.

Komunikačné chyby a zlý príklad

Tiež priznala, že za chyby v komunikácii o pandémii je zodpovedná hlavne vládna koalícia a je „zbytočné vyhovárať sa na opozíciu“. „Je ale pravda, že asi nikde na svete nie je taká situácia, že žiaden z opozičných lídrov nie je zaočkovaný či aktívne nepropaguje očkovanie, ale, naopak, buď vajatá, alebo vyslovene až bojuje proti vakcinácii,“ dodala.

V tejto súvislosti spomenula aj lídra Hlasu Petra Pellegriniho, ktorý nie je zaočkovaný. Dolinková oponovala, že prekonal covid a pravidelne si kontroluje hladinu protilátok. „Bude si monitorovať svoj zdravotný stav a určite urobí vhodnom čase vhodné rozhodnutie,“ vyjadrila sa.

Zaočkovaný ale nie je ani poslanec za SaS a predseda finančného výboru Marián Viskupič. Bittó Cigániková označila jeho postoj za „nezodpovedný a hlúpy“ a ide „zlým príkladom“, hoci ako odborníka na ekonomiku ho rešpektuje.

K tomu, že nedávno porušil karanténu po návrate zo zahraničia, poznamenala, že osobne zavolá hygienikom, aby dostal exemplárnu pokutu. „Lebo my by sme mali ísť príkladom,“ doplnila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko