Na hlavný obsah

Čína zaviedla tvrdé opatrenia. Pred ZOH 2022 chce zastaviť šírenie covidu

V krajine uzavreli bytové komplexy a zrušili maratóny.

Čína zaviedla tvrdé opatrenia. Pred ZOH 2022 chce zastaviť šírenie covidu
Na snímke turisti v čínskom Pekingu. Foto: TASR/AP

Pre desaťtisíce ľudí v severnej Číne platia od pondelka (25. 10.) prísne nariadenia nevychádzať z domu, keďže pred zimnými olympijskými hrami v Pekingu sa úrady snažia zastaviť šírenie koronavírusu.

Obyvatelia čínskej metropoly tiež dostali pokyn, aby neodchádzali z mesta, pokiaľ to nie je nevyhnutné, hoci verejná doprava z Pekingu funguje v normálnom režime, informovala agentúra AFP.

Čína hlásila v pondelok 39 nových prípadov nákazy, čím sa bilancia najnovšieho výskytu covidu spojeného s variantom delta zvýšila v krajine na viac ako 100 prípadov za týždeň.

Tieto počty sú mimoriadne nízke v porovnaní s väčšinou iných štátov sveta, Čína však počas pandémie postupuje stratégiou „nula prípadov“ a jej predstavitelia sú niečo viac ako tri mesiace pred februárovou zimnou olympiádou odhodlaní zastaviť nové šírenie.

V Pekingu uzavreli viacero bytových komplexov a organizátori v nedeľu (24. 10.) odložili na neurčito maratón, na ktorom sa očakávalo 30 000 bežcov.

Väčšinu nových prípadov nákazy, spojených so skupinou domácich turistov cestujúcich po Číne, zaznamenali na severe krajiny. Hromadné testovanie prebieha v 11 provinciách.

V stredočínskom meste Wu-chan, kde koncom roka 2019 po prvý raz identifikovali koronavírus, usporiadatelia v nedeľu náhle zrušili ďalší maratón, na ktorom sa očakávalo 26 000 účastníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet