Na hlavný obsah

Postupy Fínska a Ruska v boji proti klimatickej zmene sú podobné, tvrdí Putin

S fínskym prezidentom sa stretol v Moskve.

Postupy Fínska a Ruska v boji proti klimatickej zmene sú podobné, tvrdí Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a fínsky Sauli Niinistö. Foto: TASR/AP

Postoje Ruska a Fínska v boji s klimatickou zmenou sú si blízke, povedal v piatok ruský prezident Vladimir Putin, ktorý v Kremli privítal fínskeho prezidenta Sauliho Niinistöa. Informovala o tom agentúra TASS.

Postup Ruska je podľa Putina „veľmi blízky“ postupu fínskych kolegov. Šéf Kremľa sa odvolal na informácie od ruských odborníkov.

Fínsko a Rusko sú susedné krajiny a ich spoločné kroky budú vychádzať zo „spĺňania požiadaviek“, ktoré v boji proti klimatickej zmene prijíma medzinárodné spoločenstvo, uviedol ruský líder.

Niinistö podľa TASS vyjadril otvorenosť diskusii o klimatickej zmene. Pre predstaviteľov malých krajín je podľa jeho slov užitočné vypočuť si, čo si v tejto súvislosti myslia predstavitelia väčších krajín.

Prezidenti sa venovali i dopravným spojeniam medzi oboma krajinami. Fínsky prezident povedal, že tieto spojenia by sa mohli vrátiť na úroveň z obdobia pred pandémiou koronavírusu.

Železničné spojenia medzi krajinami by podľa Putina mohli obnoviť do konca tohto roka.

Putin takisto pripomenul, že Rusko je do roku 2023 predsedajúcou krajnou Arktickej rady. S fínskym prezidentom chcel podľa svojich slov hovoriť aj o tejto téme.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet