Na hlavný obsah

Prezidentka by na Kažimírovom mieste zvážila odstúpenie z funkcie

Guvernéra NBS obvinili z podplácania.

Prezidentka by na Kažimírovom mieste zvážila odstúpenie z funkcie
Na snímke prezidentka Zuzana Čaputová (vľavo) a guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír. Foto: TASR/koláž RTVS

Prezidentka Zuzana Čaputová vyhlásila, že pokiaľ by bola v situácii ako guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) a exminister financií Peter Kažimír, veľmi vážne by zvažovala odstúpenie z funkcie pre ochranu mena inštitúcie, ktorú teraz zastupuje.

Uviedla to v stredu (13. 10.) v súvislosti s Kažimírovým obvinením. Dodala však, že rešpektuje prezumpciu neviny a o vine musí rozhodnúť súd.

„Je to jedno z mnohých obvinení. To, čo sa na Slovensku za posledné mesiace deje, je veľmi dôležitá očista a náprava správnym smerom. Nehovorím len o desiatkach obvinených, ale aj o tom, že vyše 20 ľudí sa už priznalo k spáchaniu korupčnej činnosti v minulosti. Je to nevyhnutný proces, ktorý musí pokračovať,“ skonštatovala prezidentka.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) tvrdí, že vláda páky na odvolanie Kažimíra nemá. „Musí to byť o jeho slobodnom rozhodnutí v tejto situácii, lebo to nemáme ako vyriešiť. Vzhľadom na to, že má ako guvernér národnej banky imunitu, čo považujem za úplnú hovädinu,“ uviedol pred novinármi.

„Treba zvážiť, čo treba urobiť, aby sa zachovala dôveryhodnosť inštitúcie. Každý predstaviteľ inštitúcie vie, čo treba robiť,“ vyhlásila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Ďalšie výzvy na odstúpenie

SaS vyzvala Kažimíra, aby vyvodil osobnú zodpovednosť a vzdal sa funkcie. „Nejde tak ani o to, že Peter Kažimír dodnes nevysvetlil pôvod svojho majetku, ale o vznesenie obvinenia voči nemu, ktoré v konečnom dôsledku znamená poškodzovanie reputácie celého Slovenska. Guvernér NBS ako člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky reprezentuje krajinu a takéto obvinenie preto nemôže v žiadnom prípade vzbudzovať dôveru u našich partnerov,“ reagovala strana.

Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) vyhlásila, že guvernér NBS by si mal vziať príklad z rakúskeho kancelára Sebastiana Kurza a odstúpiť aspoň do času, kým sa celá vec nevyšetrí a súd nerozhodne o vine alebo nevine. Podľa nej je nenáležité, aby na čele nejakej inštitúcie bol niekto obvinený. „Nemôžete mať guvernéra NBS, pri ktorom je podozrenie, že nosil niekomu úplatky,“ dodala.

Platí prezumpcia neviny

Líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini uviedol, že prezumpcia neviny platí aj pri obvinení Kažimíra a obvinenie mu nebráni vo výkone funkcie až dokiaľ nebude definitívne rozhodnuté. „Verím aj jeho vyjadreniam, že sa nič také nestalo,“ skonštatoval Pellegrini s tým, že jeho obvinenie stojí len na výpovedi jedného človeka. Pripomenul, že pri súčasnej situácii v polícii a podozreniach o manipulovaní vyšetrovania by na Kažimírovom mieste ostal vo funkcii.

Podľa šéfa Smeru-SD Roberta Fica čelí Kažimír obvineniu len preto, lebo niekto potrebuje jeho funkciu. On by na Kažimírovom mieste z funkcie neodstúpil. „Bol by blázon, keby odstúpil. Za čo? Za tento vymyslený príbeh?“ reagoval.

Poukázal na to, že jeho obvinenie je postavené len na výpovedi jedného kajúcnika, ktorý je aktuálne vo väzbe. Fico trvá na tom, že ak stačí jedna výpoveď bývalého šéfa finančnej správy Františka Imreczeho ktorý je vo väzbe, tak by mali orgány riešiť aj ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO), keďže mal vypovedať aj o úplatku pre neho.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko