Na hlavný obsah

Rektori vysokých škôl: Reforma z nás robí štatistov

Časť akademickej obce vyzýva ministra školstva na odchod.

Rektori vysokých škôl: Reforma z nás robí štatistov
Na snímke rektor Univerzity Komenského Marek Števček. Foto: TASR

Reforma vysokých škôl narazila na silný odpor zo strany rektorov. Napriek tomu, že boli súčasťou pracovnej skupiny, ktorá novelu pripravovala, po prečítaní finálneho návrhu sa cítia podvedení. Časť akademickej obce žiada demisiu ministra školstva a nevylučuje ani protesty.

Študent a kvalita vzdelávania ide v tejto debate bokom, hoci sa obe strany konfliktu zhodujú na nutnosti zreformovať vysoké školstvo. Topánka tlačí rektorov a dekanov najmä v prípade správy a manažovania škôl.

„Mne ostane toto pero a môžem si písať prejavy na výročia. To som robil aj doteraz, ale aspoň nejaké kompetencie som mal. Po tej novele je rektor štatista,“ povedal rektor Univerzity Komenského v Bratislave Marek Števček.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Predložený návrh úprav vysokoškolskej legislatívy nezodpovedá výsledkom ani obsahu rokovaní kontaktnej skupiny,“ uviedol prezident Slovenskej rektorskej konferencie (SRK) Rudolf Kropil.

Časť akademickej obce vyzýva ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS), aby odstúpil. Rektori žiadajú stiahnutie vysokoškolskej novely z medzirezortného pripomienkového konania. Zatiaľ sú ochotní o nej diskutovať, no nevylučujú ani protesty.

„Keď príde akademická obec s nejakým geniálnym návrhom, ktorý tam ešte nebol, že toto treba, aby sme vyriešili problémy vysokého školstva, tak radi to tam zapracujeme,“ povedal štátny tajomník ministerstva školstva Ľudovít Paulis.

Rezort školstva politizáciu akademického prostredia vylučuje. Na budúci týždeň mimoriadne zasadne parlamentný školský výbor. Poslanci si vypočujú obe strany.

So zástupcami rektorov sa je pripravený stretnúť aj premiér Eduard Heger (OĽANO). „Je objektívnou skutočnosťou, že vzdelávanie na Slovensku, vrátane toho vysokoškolského, musí prejsť zásadnými zmenami, aby sme zvýšili jeho kvalitu a dobre pripravovali mladé generácie na pracovný i súkromný život,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko