Na hlavný obsah

Rozhodnutie Sme rodina k národným parkom prekvapilo koaličných partnerov

Riešiť by to mala aj koaličná rada.

Rozhodnutie Sme rodina k národným parkom prekvapilo koaličných partnerov
Na kombosnímke zľava šéf parlamentu Boris Kollár a minister životného prostredia Ján Budaj. Foto: TASR, koláž: RTVS

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) stojí za reformou národných parkov. „Náhle odstúpenie nebolo zo strany predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára vecne odôvodnené,“ reagoval šéf envirorezortu na piatkové (15. 10.) rozhodnutie hnutia Sme rodina, ktoré nepodporí reformu národných parkov.

Hnutie oznámilo, že stiahne svoj podpis z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorá má zabezpečiť prevod štátnych pozemkov v národných parkoch pod ochranárov. Dôvodom je podľa šéfa hnutia i parlamentu Borisa Kollára to, že počúvali hlasy v regiónoch. 

Fakty, na ktoré sa odvolával Kollár, napríklad vo veci výmery lesov, boli podľa Budaja „mylné“. Minister tvrdí, že je pripravený odôvodniť predsedovi NR SR prínosy reformy pre ochranu prírody a aj pre sociálne pozdvihnutie regiónov.

Upozorňuje, že „pokusy zmariť reformu národných parkov poškodzujú záväzky SR pri plnení plánu obnovy, z ktorého chce krajina čerpať šesť miliárd eur“.

„Časť financií takto stratíme. Navyše, pre nedostatočnú ochranu lesa a chránených biotopov čelí Slovensko žalobe Súdneho dvora Európskej únie,“ napísal Budaj.

Dodal, že poslanci, ktorí predkladajú návrh novely zákona o reforme národných parkov, budú pokračovať vo svojom úsilí a vyzývajú ostatných poslancov a aj verejnosť na podporu ochrany národných parkov.

OĽANO aj SaS to prekvapilo

Hnutie OĽANO hovorí v súvislosti s rozhodnutím Sme rodina o porušovaní dohôd a nerozumie tomuto kroku, keďže Kollár je spolupredkladateľ novely. „Môžeme len zopakovať, že za normálny princíp koaličnej spolupráce považujeme odbornú diskusiu s partnermi a hľadanie spoločných riešení.

Obštrukciami všetkých dôležitých reforiem zo strany koaličného partnera sa bude zaoberať predsedníctvo hnutia a koaličná rada,“ uviedol Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽANO.

Hnutie tvrdí, že chce vo vláde prijímať dôležité a zásadné opatrenia v prospech ľudí. Za také považuje aj reformu národných parkov, ktorej cieľom je chrániť prírodné hodnoty a zvýšiť životnú úroveň v regiónoch.

Šéfka klubu SaS Anna Zemanová uviedla, že strana je z postoja Kollára prekvapená. „Doteraz jeho strana neprišla so žiadnym pozmeňujúcim návrhom a sám bol od mája tohto roka pod daný zákon aj podpísaný. Predpokladám, že celá záležitosť sa bude riešiť na koaličnej rade,“ poznamenala.

Stranu Za ľudí tento postoj mrzí

Postoj Sme rodina mrzí aj podpredsedníčku strany Za ľudí Miriam Šutekovú. „Naša spoločná aktivita vznikla aj z podnetu desiatky tisícov občanov, ktorí podpísali petíciu na ochranu nášho národného prírodného bohatstva, ktorým sú bezpochyby aj naše lesy,“ povedala.

Poukázala napríklad na „výrazné a často nekoncepčné“ zásahy na južnej strane Chopku v Jasnej. „Aj keď mi je jasné, že rôzne záujmové lobistické skupiny vyvíjali rozličné aktivity, my, volení zástupcovia ľudu, sa musíme postaviť čelom k tejto problematike, aby sme sa pred ďalšími generáciami nemuseli hanbiť.

Spolieham sa na zodpovednosť všetkých koaličných partnerov, k čoraz naliehavejšej ochranne našej prírody a verím, že predmetné nezrovnalosti spoločne prekonáme,“ vyhlásila.

Opozícia súhlasí

Mimoparlamentný Hlas-SD, naopak, odmietavý postoj predsedu parlamentu k súčasnej podobe novely zákona o ochrane prírody a krajiny víta. Národné parky aj ostatné chránené územia považuje za najväčšie bohatstvo a prírodné dedičstvo krajiny. Zdôrazňuje preto, že príroda potrebuje komplexnú ochranu, nie rýchlu poslaneckú novelu.

Pozornosť treba upriamiť na vytvorenie funkčných zonácií, stanovenie bezzásahových plôch, vytvorenie predpokladov pre udržateľné a prírode blízke hospodárenie v lesoch či finančných mechanizmov a podpory ochrany a rozvoja chránených území a ľudí, ktorí v nich žijú. Stanoviť treba aj podmienky pre turistov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko