Na hlavný obsah

Upravujú sa podmienky na hraniciach. Karanténa pre nezaočkovaných sa skrátila

Zmeny platia od piatka.

Upravujú sa podmienky na hraniciach. Karanténa pre nezaočkovaných sa skrátila
Na archívnej snímke kontrola na hraniciach. Foto: TASR

Od piatka (15. 10.) sa upravuje režim na hraniciach. Dĺžka karantény pri vstupe na územie SR sa pri bezpríznakovom priebehu karantény skrátila zo 14 na 10 dní. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR k režimu na hraniciach, ktorá v piatok nadobudla účinnosť. Karanténa sa netýka plne zaočkovaných osôb.

Status plne zaočkovanej osoby je pri vstupe na územie SR potrebné preukazovať buď COVID preukazom EÚ alebo iným národným certifikátom tretej krajiny, ktorý musí obsahovať údaje o mene a priezvisku, dátume narodenia, názve vakcíny a jej výrobcov, poradí očkovania a celkovom počte očkovaní danou látkou a dátum posledného očkovania.

Národný certifikát musí mať pečiatku na to určeného orgánu danej krajiny alebo musí byť elektronicky overiteľný a byť vyhotovený aj v anglickom jazyku.

„Osoba, ktorá nie je schopná takto sa preukázať, sa nepovažuje za plne zaočkovanú osobu,“ priblížila hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Podmienky karantény pri vstupe na Slovensko sa tak zjednocujú s tými, ktoré platia vnútroštátne. Ukončiť sa dá aj skôr, a to negatívnym PCR testom, najskôr však na piaty deň po návrate. Povinnosť registrácie do eHranice majú pri prekročení hraníc všetky osoby staršie ako 12 rokov a 2 mesiace.

Povinná karanténa sa nebude vyžadovať od osôb, ktoré vstúpia na Slovensko za „účelom nevyhnutných úkonov potrebných na získanie pracovného povolenia a dokladov s tým súvisiacich pre povolanie vodiča hromadnej a kamiónovej dopravy.“

Tieto osoby sa však pri vstupe musia vedieť preukázať potvrdením o takejto skutočnosti a zároveň disponovať negatívnym PCR testom nie starším ako 72 hodín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko