Na hlavný obsah

Banky odmietajú poskytnúť úvery potravinárom. Štát chce vystupovať ako garant

Pomoc by mala začať platiť už od budúceho roku.

Banky odmietajú poskytnúť úvery potravinárom. Štát chce vystupovať ako garant
Ilustračné foto - potraviny. Foto: RTVS

Potravinári majú dlhy, preto im väčšina komerčných bánk odmieta poskytnúť úver. Neľahkú finančnú situáciu im ešte skomplikovala pandémia a rastúce ceny energií, ktoré sa, pravdepodobne, odrazia na cenách.

Agrorezort im chce pomôcť a pri poskytovaní úverov by mal štát vystupovať ako garant. Ministerstvo pôdohospodárstva si na to vyhradilo sumu 250 miliónov eur. Téme sa venovala redaktorka RTVS Soňa Otajovičová.

Pomoc pre potravinárov by mala začať platiť už od budúceho roku. Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽANO) tvrdí, že objem novoposkytnutých úverov pre výrobcov potravín by mohol dosiahnuť až jednu a štvrť milardy eur.

Verí, že program pomôže zmierniť nárast cien, prispeje k vyššej konkurencieschopnosti aj potravinovej sebestačnosti.

„Budú z neho poskytované štvor, šesť a osemročné bonifikované úvery. Budeme garantovať bankám 20 % z poskytnutých úverov, vykryjeme im straty a pri každom jednotlivom zlyhanom úvere im vykryjeme až 80 %,“ ozrejmil podľa Rádiožurnálu na Rádiu Slovensko.

Analytik finančného kompasu Maroš Ovčárik hovorí, že pre banky pôjde o dostatočné ručenie. „Pokiaľ štát alebo na štát naviazané organizácie budú garantovať úvery, tak je to pre banky tá najvyššia forma istenia.“

Pomoc vítajú aj potravinári, avšak pripomínajú, že agrorezort by nemal zabudnúť na iné formy podpory. Hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová tvrdí, že dôležitá je najmä priama podpora.

„Potravinársky spracovateľský priemysel potrebuje modernizovať výrobu a nakúpiť nové linky na výrobu potravín. Pri investičnom dlhu atakujúcom jednu miliardu eur a pri výraznej podpore agropotravinárstva v okolitých krajinách naši výrobcovia potravín svoju konkurencieschopnosť bez systémovej pomoci štátu nezvýšia,“ poznamenala.

Predseda Únie potravinárov Daniel Molnár si myslí, že u niektorých výrobcov je možnosť využitia takejto formy pomoci otázna.

„Výrobné náklady v poslednom období výrazne rástli a odbytové ceny ich produkcie tento rast vôbec neodzrkadľujú, preto mnohé z nich dosahujú záporné hospodárske výsledky. Pre tieto podniky by bola najlepším riešením finančná podpora na pokrytie zvýšených prevádzkových nákladov alebo podpora vo forme refundácie časti investície,“ uviedol.

Pomoc pre potravinárov schválila vláda, o návrhu bude ešte rokovať parlament.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika