Na hlavný obsah

Česko sprísnilo opatrenia. Kto nie je očkovaný, musí si za testy platiť

Reaguje na silnejúcu pandémiu.

V Česku je od pondelka (1. 11.) jedinou vstupenkou na návštevu reštaurácií a barov platný test, prekonaný covid či očkovací certifikát. Testy pre nezaočkovaných už nie sú zadarmo. Povinné testovanie sa vrátilo v Česku i do škôl v ôsmich najviac zasiahnutých okresoch republiky.

Kto nie je očkovaný, musí si za testy platiť. Cena antigénového testu je v Česku zastropovaná na 201 korún, u PCR testu na 814. Bezplatné budú testy už len pre vybrané skupiny.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Skrátila sa aj lehota platnosti testu. U antigénového na deň, u PCR testu na 3 dni. Aj preto cez víkend české očkovacie aj testovacie centrá zažívali nápor. Za posledné dva týždne sa v Česku dalo zaočkovať bezmála 288 000 ľudí.

Reakciou na silnejúcu pandémiu je aj návrat testovania do škôl v najviac postihnutých okresoch. Ministerstvo zdravotníctva má do 2 týždňov rozhodnúť o konci uznávania antigénových testov u neočkovaných. Jedinou vstupenkou pre ľudí bez vakcíny by tak do kaderníctiev, reštaurácií či posilňovní mohol byť už len platný PCR test.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet