Na hlavný obsah

Firma Novavax požiadala EMA o schválenie svojej vakcíny proti covidu

Regulátor by mal vydať stanovisko do niekoľkých týždňov.

Firma Novavax požiadala EMA o schválenie svojej vakcíny proti covidu
Ampulka s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od americkej spoločnosti Novavax. Foto: TASR/AP

Americká farmaceutická spoločnosť Novavax podala Európskej agentúre pre lieky (EMA) žiadosť o schválenie svojej vakcíny proti covidu-19. S odvolaním sa na vyhlásenie regulátora Únie o tom v stredu (17. 11.) informovala agentúra AP.

Prípadné odporúčacie stanovisko by EMA mohla vydať do niekoľkých týždňov, napísala agentúra Reuters. Vakcínu následne musí schváliť Európska komisia.

Ak by tak urobila, stala by sa vakcína od Novavaxu piatym preparátom schváleným na použitie v EÚ, čo by mohlo značne prispieť k zásobám vakcín v rámci bloku, napísala AP.

EMA doteraz odporučila podmienečnú registráciu vakcíny od spoločnosti Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca a konzorcií Pfizer a BioNTech.

Regulátor v súčasnosti ešte hodnotí látky od čínskej firmy Sinovac, francúzskeho výrobcu Sanofi a tiež ruskú vakcínu Sputnik V.

Vakcína Novavax funguje na inom princípe ako látky firiem Pfizer/BioNTech alebo AstraZeneca a Johnson & Johnson a využíva technológiu už použitú napríklad vo vakcínach proti chrípke či rakovine krčka maternice. Vakcína je teraz schválená napríklad v Indonézii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet