Na hlavný obsah

Heger: Nemocnice sú pred kolapsom, ventilácie sú obsadené

Tvrdí, že ak nič nezmeníme, tak na zlú epidemickú situáciu doplatíme všetci.

Heger: Nemocnice sú pred kolapsom, ventilácie sú obsadené
Na snímke premiér Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

Dostali sme sa do štádia, kedy musíme urobiť ťažké a zodpovedné rozhodnutia. Vyhlásil to premiér Eduard Heger (OĽANO).

Heger tvrdí, že vyčerpaní zdravotníci prosia vládu, aby zasiahla. „Nechcú viac rozhodovať o tom, koho napoja na pľúcnu ventiláciu a koho vystavia riziku smrti. Už máme na stole aj požiadavku na chladiarenský box pre mŕtvych,“ napísal na sociálnej sieti.

Vláda poslúchla rady odborníkov a schválila nový COVID automat. „Toto rozhodnutie sa vláde neschvaľovalo ľahko, ale pri len 45 % zaočkovanosti občanov musíme spomaliť nákazu. Je to doslova otázka života a smrti. Nemocnice sú pred kolapsom, pľúcne ventilácie majú obsadené na 100 %,“ tvrdí. Verí, že opatrenia budú len dočasné.

Heger pripomenul, že nápor covidových pacientov znemožňuje nemocniciam vykonávanie takzvanej bielej medicíny. „Zákroky sa opätovne musia odkladať a ohrozené je zdravie každého jedného z nás,“ upozornil v statuse.

Podľa neho nové opatrenia nemajú deliť občanov na dve kategórie. „Na zaočkovaných a nezaočkovaných rozdelil ľudí covid. My v skutočnosti obe skupiny chránime,“ dodal.

„Je na každom jednom z nás, ako sa rozhodne. Či prispeje dodržiavaním opatrení k zlepšeniu situácie, alebo sa pričiní o jej ďalšie zhoršovanie. Prosím, spojme sily a zvládneme to,“ vyzýva premiér.

Novú podobu covidového automatu schválila vláda vo štvrtok (18. 11.). Prísnejšie obmedzenia čakajú nezaočkovaných a tých, ktorí covid neprekonali.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) zatiaľ vydal dve nové vyhlášky, pre potrebu zosúladenia s novou verziou COVID automatu. Vyhlášky budú účinné od pondelka (22. 11.) a upravujú činnosť prevádzok a organizáciu hromadných podujatí.

Vyplýva z nich, že režim kompletne zaočkovaní sa mení na režim OP (očkovaní, prekonaní). Znamená to, že osoby, ktoré prekonali COVID-19 v období pred nie viac ako 180 dňami, budú mať rovnaké možnosti ako kompletne zaočkované osoby.

Po novom sú teda stanovené režimy “OP”, “OTP” (očkovaní, testovaní, prekonaní) a “základ” (všetci, bez ohľadu na imunitný status).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko