Na hlavný obsah

Leščáková: Príchod nového variantu slovenské zdravotníctvo nezvládne

Podľa Richtera jeho príchodu nezabráni ani sprísnenie režimu na hraniciach.

Leščáková: Príchod nového variantu slovenské zdravotníctvo nezvládne
Na kombosnímke Viera Leščáková (Za ľudí) a Ján Richter (Smer-SD). Foto: facebook Viera Leščáková/TASR

Ak sa na Slovensko dostane nový variant koronavírusu omikron, tak slovenské zdravotníctvo padne na kolená. V diskusnej relácii Rádia Slovensko Sobotné dialógy to povedala podpredsedníčka strany Za ľudí Viera Leščáková.

„Opatrenia sú podľa mňa dostatočné, ale nezohľadňujú situáciu z posledných hodín,“ vyhlásila. „Sme vo veľmi kritickej situácii, a to tu máme zatiaľ len delta variant. Ak nastúpi omikron, naše zdravotníctvo padne na kolená, zdôraznila.

Leščáková nepoprela chyby v manažovaní pandémie zo strany vlády. Upozornila však, že podiel viny na súčasnej situácii má aj opozícia, ktorá hovorí o „farmabiznise“.

„Je veľmi málo krajín na svete, kde sa opozícia nespojila s koalíciou v súvislosti s pandémiou.” Je presvedčená, že ak by bol pri vláde Smer-SD, tak by očkovanie jeho predstavitelia propagovali v oveľa väčšej miere. „Potrebujeme na prvé miesto postaviť ľudský život,“ dodala.

Ján Richter (Smer-SD), podpredseda Výboru NR SR pre sociálne veci, oponoval, že ľudí „dezorientuje nestabilita vlády a chaos, ktorý tu vládne,“ a nie opozícia. „Chýba tu logistika, ale to je v rukách tých, ktorí vládnu,“ uviedol. Za kľúčové považuje stabilizovať zdravotný systém. „Pacient, keď zistí, že je pozitívny, tak musí vedieť čo má robiť,“ dodal.

Očkovanie je prostriedok, nie cieľ

Leščáková kritizuje, že iba samotný lockdown nič nevyrieši. „Po ňom príde nárast, ľudia sa vrátia do obchodov a bude ďalší nárast infikovaných,“ hovorí. Jedinou cestou je motivovanie ľudí k očkovaniu.

„V rámci lockdownu sme boli za zvýhodnenie zaočkovaných,“ dodala. Podľa nej je to jediná cesta „z tohto marazmu.“ Myslí si, že zaočkovaní sú zodpovednejší a viac naklonení k dodržiavaniu opatrení.

Richter aj Leščáková sa zhodli na tom, že očkovanie je len prostriedkom na vyriešenie situácie, nie cieľom. „Očkovanie nie je cieľ, je to prostriedok, a tých prostriedkov je viac,“ vyhlásil Richter, pričom zdôraznil, že strana Smer-SD je za dobrovoľné očkovanie.

„Áno, nie je to cieľom, cieľom je sloboda, ale prostriedkom k tejto slobode je vakcinácia,“ reagovala Leščáková.

Režim na hraniciach sa pravdepodobne sprísni

Leščáková naznačila, že prítomnosť nového variantu omikron vyústi do sprísňovania režimu na hraniciach. „Myslím si, že vláda urobí kroky, ktoré obmedzia prístup z rizikových regiónov,“ vyhlásila.

Richter je presvedčený, že ak sa aj režim na hraniciach sprísni, nový variant koronavírusu sa aj tak dostane na Slovensko. „Je to len otázka času, bohužiaľ,“ vyhlásil.

Richter: Zatvoriť mali aj školy

Leščáková tvrdí, že strana Za ľudí nepodporovala, aby ostali otvorené všetky školy. „Boli sme za to, aby žiaci nižších ročníkov základných škôl do škôl išli, ale stredoškoláci a vysokoškoláci nie,“ povedala Leščáková. Ministerstvo školstva si však presadilo svoj návrh.

„Vzhľadom na situáciou, ktorá tu je, sa mali zatvoriť aj školy,“ vyhlásil Richter.

Avizované poukazy pre zaočkovaných seniorov vníma Richter pozitívne, pretože prinesú viac finančných prostriedkov seniorom, ale nemyslí si, že by tento krok pomohol motivovať ľudí k očkovaniu. „Nikto nevyhodnotil ani Matovičovu lotériu, čo tá priniesla?“

Podľa Leščákovej tieto peniaze pomôžu aj podnikateľom. „Peniaze sa vrátia do našej ekonomiky, do najviac ohrozených sektorov,“ povedala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko