Na hlavný obsah

Na zavedenie lockdownu potrebuje vláda vyhlásiť núdzový stav

Súhlas parlamentu momentálne nie je potrebný.

Na zavedenie lockdownu potrebuje vláda vyhlásiť núdzový stav
Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

K dočasnému vypnutiu krajiny, lockdownu, potrebuje vláda vyhlásiť núdzový stav. Ten môže platiť najviac 90 dní, no ministri ho môžu opakovane predlžovať. V takom prípade však už musí súhlasiť aj parlament.

Tento scenár zažilo Slovensko počas druhej vlny. V súčasnosti je štát opäť na konci so silami. Viacerí koaliční poslanci preto z parlamentu odkazujú, že stoja za odborníkmi, a teda možnosťou tvrdého lockdownu bez výnimky pre všetkých.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Koalícia žiada lockdown

Kým ministri rozhodujú o vyhlásení núdzového stavu a na úrade vlády hľadajú kompromis, viacerí koaliční poslanci majú v celej veci jasno. Niekoľkotýždňový lockdown pre všetkých, očkovaných aj neočkovaných.

Šéf ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽANO) tvrdí, že poslanci hnutia stoja za ministrom zdravotníctva a odborníkmi. „Bolo by treba vyhlásiť opatrenia v najprísnejšom režime, nehľadať nejaké kompromisy. Najlepšie by bolo vyhlásiť to pre všetkých, nech sa najmä zníži počet infikovaných, nech to začne klesať, aby neskolabovali nemocnice,“ dodal.

Vyhlásenie núdzového stavu, a teda lokdownu, ktorý by obmedzil pohyb ľudí, je nateraz v rukách vlády. Na jeho zavedenie nepotrebujú v súčasnosti ministri súhlas parlamentu.

„Na samotné vyhlásenie núdzového stavu podľa môjho názoru nebude potrebný súhlas parlamentu, vláda by ho potom potrebovala pri opätovnom predlžovaní,“ uviedol Vetrák.

Nezabúdajme na očkovaných, tvrdí SaS

Na klub SaS mal prísť v utorok (23. 11.) večer minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO), keďže liberáli nesúhlasia s lockdownom pre všetkých. Stretnutie sa napokon neuskutočnilo. „Nebolo to zrejme preto, lebo nebola dohoda, ako to celé dopadne,“ vysvetlil podpredseda parlamentu za SaS Milan Laurenčík.

Po zverejnení aktuálnych čísel, teda 3 200 hospitalizovaných, poslanci SaS súhlasia, že je nutné niečo spraviť. Toto číslo označil nedávno minister zdravotníctva za humanitárnu krízu. Opakujú však, že by sa nemalo zabúdať na očkovaných.

„Momentálne o tom vláda rokuje, takže verím, že urobia také opatrenia, aby to bolo čo najlepšie, aby sa situácia zvládla,“ tvrdí Laurenčík.

Časť opozície sa takisto prikláňa k tvrdému lockdownu. „Keď niekto povie, že je tu humanitárna kríza, tak lockdown sa musí týkať všetkých, pretože ideme liečiť a nie propagovať očkovanie. To si musíme uvedomiť. Takže ak je humanitárna kríza, musí byť zníženie mobility úplne všetkých,“ myslí si exminister zdravotníctva Richard Raši (nezaradený).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko